دئوکسی ریبونوکلئیک اسید
دئوکسیریبونوکلئیک اسید(DNA) نوعی اسید نوکلئیک میباشد که دارای دستورالعملهای ژنتیکی است که برای کار کرد وتوسعه بیولوژیکی موجودات زنده و ویروس مورد استفاده قرار میگیرد.نقش اصلی مولکول DNA ذخیره سازی طولانی مدت اطلاعات ژنتیکی میباشد.دستور العملهای ژنتیکی موجود در مولکول DNA در نهایت برای مواردی چون ساخت پروتئین و مولکولهای RNA در سلول، مورد استفاده قرار میگیرد.
قطعاتی از DNA که اطلاعات ژنتیکی را باخود حمل میکنند ژن نامیده میشوند ولی DNA دارای توالیهای دیگری نیز میباشد که برای ساخت خود DNA یا تنظیم استفاده از اطلاعات زنتیکی موجود در ژن، مورد استفاده قرار میگیرد.
از لحاظ شیمیایی، DNA از دو رشته طولانی پلیمری با واحدهای ساختاری از جنس نوکلئوتید تشکیل شده است که شامل ستون هایی از گروههای قند و فسفات میشود که پیوندی از نوع استر دارند.این دو رشته DNA به شکل موازی یکدیگر قرار دارند.مولکولهای قند از طریق چهار نوع باز آلی به یکدگر متصل میباشند.
توالی این چهار باز آلی باعث کد گذاری رشته زنتیکی میشود که این کدها برا ی ساخت آمینو اسید که واحدهای سازنده پروتئین میباشند مورد استفاده قرار میگیرد.این کد ژنتیکی توسط مولکول RNA در مرحله به نام ترجمه خوانده میشود وبرای ساخت آمینو اسید مورد استفاده قرار میگیرد. DNA در داخل سلول به شکل سازههایی به نام کروموزوم میباشد.
دونخسته از هر کروموزوم در زمان تقسیم سلولی ساخته میشود فرآیند تکثیر به دونسخه را نسخه بردای DNA مینامند.کروموزوم در یوکاریوتها (جانواران، گیاهان، قارچ ها، آغازیان) در بخشی به نام هسته سلول قرار میگیرد در حالیکه در پروکاریوت ها( باکتری و آرکی ها) در سیتوپلاسم سلول قرار دارد و جایگاه مشخصی ندارد.در داخل کروموزومها پروتئینهای کروماتینی( کروماتین واحد سازنده DNA میباشد) مانند هیستون وجود دارد که وظیفه فشرده سازی DNA را برعهده دارند.این فشرده سازی به تعامل DNA ودیگر پروتئینها در مرحله رونویسی کمک میکند.
دی ان ای پلیمری است که از رشتههای تکرار شونده متشکل از واحدهای سازنده ای از جنس نکلونید میباشد.طول رشته زتجیرهای دی ان ای ۲۲ تا ۲۶ آنگستروم (۲٫۲ تا ۲٫۶ نانومتر ) وعرض آن آنگستروم یا (۰٫۳۳ نانومتر) میباشد.
اگرچه هر واحد تکرار شونده DNA بسیار کوچک میباشد ولی رشته پلیمری DNA ممکن است از میلیونها نوکلئوتید تشکیل شده باشد.برای مثال بزرگترین کروموزوم انسان، کروموزوم شماره یک درای طولی به اندازه ۲۲۰ میلیون باز آلی مکمل میباشد.در ورشته سازنده DNA ساختار در هم پیچیده ای همچون در خت انگور به شکل مارپیچ دارند.یک باز آلی پیوند دادهشده به قند نکلوزید گفته میشود و اگر….
- فهرست مطالب
- باز آلی.. 4
- کار دیانای در سلولها 4
- نسخهبرداری در DNA… 5
- تکثیر و مضاعفسازی در DNA… 5
- مهندسی ژنتیک چیست؟. 6
- تاریخچه مهندسی ژنتیک…. 6
- کاربردهای مهندسی ژنتیک…. 7
- تخمیرهای میکروبی.. 7
- واکسنهای ویروسی.. 7
- تولید پروتئینهای خاص…. 7
- تولیدحیوانات و گیاهان تغییر یافته ژنتیکی.. 7
- تنظیم ژنها و ژن درمانی.. 8
- تولید هورمونها 8
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 8 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net