ویتامین‌‌ها و آشنایی با انواع آن (۱۲ صفحه)

امتیاز 5 از 1 نفر

آشنایی با انواع ویتامین‌ها و نقش آنها در بدن

ویتامین‌ها

منیزیم یکی از عناصر مهم درون سلولی است، اما به علت گستردگی آن در منابع غذایی کمتر با کمبودش مواجه می‌شویم. کمبود منیزیم موجب عوارضی از قبیل رنگ پریدگی، گشاد شدن عروق، تشنج و مرگ می‌شود.

مهمترین منبع غذایی این عنصر، سبزی‌های سخت هستند زیرا در ساختمان آنها کلروفیل وجود دارد. عنصر فلوئور حدود یک قرن بیش کشف شده است. همچنین فلوئور در آب باعث جلوگیری از پوسیدگی دندانها می‌شود. اگر مقدار فلوئور در آب PPM 2 باشد از نظر استحکام مشکلی ایجاد نمی کند و اگر مقدار آن بیش از ۵ تا ۶ PPM برسد، باعث پوسیدگی دندانها می‌شود. بهترین منبع غذایی فلوئور آب، چای و قهوه است ……………..شود که افراد با کمبود ویتامین مواجه شوند ؟

تاریخچه آشنایی با ویتامین‌ها چندان طولانی نیست، در اواخر قرن گذشته دانشمندان متوجه شدند که عدم تنوع در برنامه غذایی، مخصوصاً عدم استفاده از مواد غذایی تازه موجب ابتلاء به برخی از بیماریها می‌شوند مثل خونریزی لثه‌ها یا بیماری بری بری که اختلالات عصبی و قلبی ایجاد می‌کند.

در اوایل قرن بیستم ( ۱۹۱۲ ) کارتیرفونک با استخراج موادی از غذاهای تازه توانست بیماری بری بری را در جوجه‌ها درمان کند. از آنجائیکه در ماده استخراج شده آمین وجود داشت، نام این ترکیبات را ویتامین یا آمین حیاتی نامید. در صورتیکه مطالعات بعدی نشان داد که در تمام ویتامین‌ها آمین وجود ندارد، به همین دلیل استفاده از کلمه ویتامین را مناسب ندانستند و دانشمندان از سال ۱۹۳۰ به بعد تصمیم گرفتند زمانیک………………

اگر رژیم غذاییب متعادل باشد، ویتامین‌ها به نحو شایسته ای تأمین می‌شوند و بدن نیاز به مکمل ویتامینی ندارد. اعمال حیاتی بدن انسان توسط ترکیباتی به نام آنزیم‌ها کاتالیزور می‌شوند. برای تکمیل ساختمان تعداد زیادی از آنزیمها به ویتامین نیاز است و در صورت عدم وجود آنها، آنزیمها نمی توانند واکنشهای مربوط به خود را انجام دهند. آنزیمها نقش کاتالیزوری در اعمال حیاتی بدن دارند، یعنی به مقدار کم باعث تسریع واکنشهای حیاتی می‌شوند، اما وارد واکنش نمی شوند. به همین علت ویتامینها مواد مغذی نگهدارنده تعادل حیاتی نام گرفته اند. این دسته از مواد مغذی نه نقش ساختمانی دارند و نه از متابولیسمشان انرژی تولید می‌شود اما در متابولیسم و رها شدن انرژی نقش اساسی دارند.

عواملی که می‌توانند مقدار ویتامین‌های مواد غذایی را کاهش دهند، عبارتند از:

۱- آسیاب کردن غلات و گرفتن سبوس آنها: ( سبوس غلات غنی ترین منبع ویتامین‌ها است ).

۲- حرارت و پخت مواد غذایی: ممکن است در اثر حرارت و پخت مقداری از ویتامین‌ها از بین بروند مثلاً آبکش کردن برنج باعث از بین رفتن ویتامین B1 موجود در آن می‌شود.

۳- نگهداری طولانی مواد غذایی: هنگامی که میوه‌ها و سبزی‌ها پلاسیده می‌شوند ویتامینهایشان را از دست می‌دهند.

علل کمبود ویتامین‌ها در مواد غذایی:
۱- فقر غذایی: هنگامی که به مقدار کافی غذا خورده شود و رژیم غذایی متعادل باشد، طبیعتاً بدن به مقدار کافی ویتامین دریافت می‌کند.

۲- اختلال در جذب به علت کاهش اسیدیته معده یا کمبود صفرا: هضم و جذب ویتامینهای محلول در چربی تابع هضم و جذب چربی هاست. بنابراین اختلال در هضم و جذب چربیها موجب اختلال در هضم و جذب ویتامینهای محلول در چربی می‌………………….نیاز به مکمل‌های ویتامینی وجود دارد تا میزان از دست رفته ویتامین‌ها در اثر استفاده از داروها جبران شود.

ترکیبات ویتامین‌ها:
برخی از ویتامین‌ها به طور آماده در مواد غذایی وجود ندارند و طی واکنشهایی که بر روی آنها صورت می‌گیرد به ویتامین تبدیل می‌شوند. مثلاً وقتی بتاکاروتن وارد بدن می‌شود مولکول آن می‌شکند و به دو مولکول ویتامین A تبدیل می‌گردد. سبزی‌های پخته همراه چربیها مصرف می‌شوند و ضریب تبدیل بتاکاروتن آنها به ویتامین A سه برابر می‌شود.

فرض کنید پیش ساز ویتامین D ( که در پوست بدن وجود دارد ) با تابش اشعه آفتاب می‌تواند به ویتامین D تبدیل شود، وارد کلیه شود و به فرم فعال ویتامین D تبدیل گردد ( در قسمت ویتامین D این موضوع را بیشتر مورد بحث قرار می‌دهیم ).

ویتامین‌ها ( گروه C )
ویتامین C یا اسید آسکوربیک یک احیاء کننده طبیعی و یک ماده آنتی اکسیدان است. به عبارت دیگر از اکسیداسیون مواد بیولوژیک در بدن ما جلوگیری می‌کند. ویتامین C یکی از حساسترین ویتامینها نسبت به حرارت می‌باشد و حرارت، محیط قلیایی، مس………………….. تقویت سیستم ایمنی بدن نقش مهمی دارد.

ثابت شده است که ویتامین C مانع سنتز برخی از ترکیبات مثل نیتروزامین‌ها می‌شود که سرطان زا هستند و به طور کلی سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند و در محافظت از ویتامین A و ویتامین E موثر است.

چرا باید به مقدار دریافت این ویتامین توجه خاصی داشته باشیم ؟

طبیعی است که دریافت کل ویتامینها از اهمیت بسزایی برخوردار هستند. منابع غذایی این ویتامین بسیار محدود و منحصر به سبزیجات و میوه جات می‌باشد. از آنجا که این ویتامین نسبت به حرارت حساس می‌باشد، با پخته شدن این مواد غذایی( سبزیجات ) ویتامین آن ( ویتامین C ) تخریب می‌شود.

سبزیجات معمولاً مدت زمان پخت کوتاهی دارند، در گذشته تصور می‌شد که با پختن آنها، ویتامین C به طور کامل تخریب می‌شود ولی امروزه بر خلاف آن اثبات شده است یعنی اگر سبزیجات در مدت زمان ۱۵ تا ۳۰ دقیقه پخت شوند مقداری از ویتامین C آنها باقی می‌ماند.

به عنوان مثال سیب زمینی یکی از منابع غذایی نسبتاً خوب ویتامین C است و مدت پخت آن نیز کوتاه است و می‌تواند مقدار قابل توجهی از این ویتامین را با خود داشته باشد اگر در حداقل زمان طبخ، پخته و آماده شود. مخصوصاً اگر آب را بجوشانیم و سبزیجات را داخل آن بریزیم، آنزیم اکسیدازی که درون سلول همراه ویتامین C است فرصت نمی یابد تا ویتامین C را تخریب نماید و میزان تخریب آن بسیار کم می‌باشد.

ویتامین C غذاهای حیوانی کم می‌باشد زیرا مدت زمان پخت آنها طولانی است و ا…………………………ل سال در دسترس همگان نمی باشند به همین دلیل با کمبود فصلی این ویتامین مواجه می‌باشیم.

کمبود ویتامین C:
کمبود ویتامین C موجب بیماری اسکوربوت می‌شود. در فرد مبتلا به بیماری اسکوربوت، تغییراتی در لثه‌ها دیده می‌شود و بطور کلی جداره روق خونی حساس و شکننده می‌شود و معمولاً دچار خونریزی لثه می‌شوند و لثه حالت اسفنجی پیدا می‌کند. مصرف یک واحد مرکبات نیازهای فرد را تأمین می‌کند.

یکی از عواملی که باعث متوقف شدن رشد کودکان می‌شود کمبود ویتامین C است. بنابراین کودکانی که از شیر مادر تغذیه نمی کنند ممکن است دچار کمبود ویتامین C شوند و رشد آنها متوقف شود.

هنگام سوختگی، به علت ترمیم بافت، نیاز به ویتامین C افزایش می‌یابد. توصیه می‌شود که ورزشکاران به طور متوسط روزانه ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلی گرم ویتامین C مصرف نمایند.

ویتامین‌ها ( گروه B )
ویتامین‌های گروه B معمولاً در اغلب مواد غذایی وجود دارند. از ویتامین B1 شروع می‌کنیم.

ویتامین B1 یا تیامین، ویتامینی است که نقش آن در متابولیسم کربوهیدرات‌ها است………………شکلی از این نظر وجود ندارد.

کمبود ویتامین B1 خاص مناطق یا کشورهایی است که مصرف عمده آنها برنج سفید شده است. مثل کشور فیلیپین که مردم آنجا فقیر هستند و مصرف آنها برنج است. معمولاً مصرف ایرانیان برنج است اما چون نان مصرف می‌کنند و از سایر مواد غذایی، ویتامین B1 را دریافت می‌کنند، دچار کمبود این ویتامین نمی شوند.

کمبود ویتامین B1 باعث ایجاد بیماری بری بری می‌شود. بری بری دو نوع است، بری بری خشک یا عصبی که باعث فلجی افراد می‌شود و بری بری قلبی باعث نارسائی در قلب می‌شود و بیمار دچار خیز یا اِدم می‌شود.

ویتامین B2 یا ریبوفلاوین:

نقش این ویتامین در متابولیسم انرژی است. مقدار نیاز به این ویتامین بستگی به سهم دریافت انرژی دارد. مثلاً ورزشکاری که گاهی دو برابر یک فرد عادی انرژی مصرف می‌کند، در نتیجه نیاز ورزشکار به ویتامین B2 نسبت به فرد عادی ۲ برابر است…………………………..
ویتامین نیاسین پیشگیری کننده از بیماری پلاگر است. مهمترین منابع غذایی نیاسین گوشت، مرغ، شیر، لبنیات است. در شیر علاوه بر ویتامین نیاسین اسید آمینه تریپتونان فراوانی وجود دارد که حتی شیر به عنوان پیشگیری کننده از پلاگر در مواردی که افراد مبتلا هستند می‌تواند مصرف شود.

پلاگر خاص مناطقی است که ذرت غذای اصلی مردم است، چون در ذرت نیاسین به صورت کمپلکسی است و قابلیت جذب ندارد. ضمن اینکه در ذرت اسید آمینه تریپتونان ( که می‌تواند به نیاسین تبدیل شود ) کم است.

نکته جالب این است که مطالعات نشان داده غذای اصلی مکزیکی‌ها ذرت است امابه پلاگر مبتلا نمی شوند. مطالعه عادات غذایی آنها نشان داده است که مکزیکی قبل از تهیه غذا با ذرت ( ترتیلا) آن را در آب آهک خیس می‌کنند، محیط قلیایی باعث……………………..بش آفتاب قرار دارند دیده می‌شود. مثلاً هنگامی که کارگری با پای برهنه کار کرده است، ضایعات پوستی و زخم‌های پوستی در این ناحیه دیده می‌شود یا زمانی که آفتاب به گردن می‌تابد، ضایعات پوستی شبیه گردن بند روی گردن مشاهده می‌شود.

۲- ایجاد تغییراتی در رنگ زبان: رنگ زبان به رنگ صورتی تغیر می‌کند و سطح زبان زخم می‌شود. در اثر کمبود ویتامین B2 زخم زبان ایجاد نمی شود در صورتیکه در اثر کمبود نیاسین زخم زبان ایجاد می‌شود.

ویتامین B12 :
ویتامین B12 تنها ویتامینی از گروه B است که ساختمان پیچیده ای دارد. در ساختمان آن فلز کبالت وجود دارد. کمبود آن کم خونی پیش رونده و خطرناک و نیز ضایعات عصبی ایجاد می‌کند. این ویتامین فقط در غذاهای حیوانی. مانند جگر،  گوشت، لبنیات و تخم مرغ وجود دارد. معمولاً این ویتامین یک ویژگی دیگر دارد که جذبش مشکلتر از سایر ویتامین‌های گروه B است. مدت ذخیره آن طولانی است و معمولاً می‌تواند ۳ تا ۵ سال در تأمین نیازمندیها کافی باشد.

معمولاً ضایعات عصبی و کم خونی در کسانی که گیاهخوار مطلق هستند بعد از سه سال شروع می‌شود.

یکی از ویتامین‌های گروه B اسید فولیک است که کمبود آن باعث کم خونی می‌شود. نیاز به آن در دوران بارداری به دو برابر یا بیش از دو برابر افزایش می‌یابد. مهمترین منابع غذایی آن سبزی‌ها هستند. البته در شیر و مواد غذایی دیگر هم وجود دارد.

ویتامین ها
تقسیم بندی ویتامینها:
۱- ویتامینهای محلول در آب: جذب ویتامینهای محلول در آب آسان است. اکثر این ویتامینها در بدن ذخیره نمی شوند و مازاد آنها دفع می‌گردد بنابراین بهتر است که در غذای روزمره، وجود داشته باشد. مازاد این ویتامینها از طریق کلیه دفع می‌شوند و ایجاد……………………………… به آهن هم مطرح می‌شود.

۲- ویتامین‌های محلول در چربی: جذب این ویتامین‌ها مشکل است و تابع جذب چربیهاست. بنابراین چنانچه در غذا چربی نباشد و یا جذب چربیها مختل شود، هضم و جذب این دسته از ویتامین نیز مختل می‌شود. ویتامینهای محلول در چربی از راه ادرار دفع نمی شوند و نسبت به حرارت مقاومت بیشتری دارند. مصرف مقدار زیادی از این ویتامینها ممکن است در دراز مدت ایجاد مسمومیت کند.

ویتامین A:
ویتامین A در غذاهای حیوانی بیشتر از گیاهی یافت می‌شود. د رگیاهان ماده دیگری به نام کاروتن وجود دارد که نارنجی رنگ یا زرد پر رنگ است و نوع غیر فعال این ویتامین است و پس از جذب در بدن انسان به ویتامین A تبدیل می‌گردد.

ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی است، یک الکل آلی است و از نظر ترکیب شیمیایی در غذاها به صورت ترکیب با اسیدهای چرب وجود دارد بنابراین در دستگاه گوارش باید مانند چربیها هضم شود و پس از آن جذب شود. فرم معمول آن در غذای ر……………………….د.

اعمال ویتامین A:
1- تنظیم مکانیسم بینایی

۲- رشد

۳- دفاع و سیستم ایمنی

۴- تولید مثل

منابع غذایی ویتامین A:
ویتامین A در مواد غذایی حیوانی وجود دارد. یک منبع عمده غذایی ویتامین A، کبد حیوانات بخصوص کبد بعضی از انواع ماهیها می‌باشد. در گوشت، تخم مرغ، شیر، کره نیز مقادیر قابل ملاحظه ای از این ویتامین یافت می‌شود.

تمام اقشار جامعه نمی توانند به اندازه کافی مواد غذایی حیوانی تأمین کنند، در ضمن آنهایی که مقدار کافی مواد غذایی حیوانی دریافت می‌کنند تمام ویتامین A را نمی توانند از غذاهای حیوانی دریافت کنند. بنابراین نیاز دارند از منابع گیاهی که حاوی پیش سازهای ویتامین A هستند مثل سبزی‌های سبز پر رنگ و تیره استفاده کنند. در بین سبزیجات و میوه جات هویج، زردآلو، آلو، هلو، گرمک، طالبی مقادیر قابل ملا…………………………………….

کمبود ویتامین A:

1- باعث ایجاد کراتوز پوستی می‌شود.

۲- شب کوری: کسی که به کراتوز پوستی رسیده باشد حتماً دچار شب کوری نیز شده است.

۳- در مرحله بعد ضایعه ای ایجاد می‌شود که به نام لکه‌های بیتو مشهور است که نام دانشمند فرانسوی، که این لکه‌ها را شناسایی کرده است.

۴- اثر کمبود ویتامین A بر روی ملتحمه چشم موجب خشکی، ناصافی و کاه………………………………………ی در این است که در زردی قسمت سفیدی چشم زرد می‌شود اما در مسمومیت با بتاکاروتن پوست بدن زرد است.

نقش ویتامین A در تولید مثل:
ویتامین A در تولید مثل و رشد و نمو تأثیر بسیاری دارد در خانمها بر روی سنتز هورمونهای جنسی تأثیر بسیاری دارد، اما در آقایان در ساخته شدن اسپرم‌ها یا سلولهای جنسی نقش دارد و کمبود این ویتامین در مادران باردار ممکن است بر روی ر……………….

  • فهرست مطالب
  • علل کمبود ویتامین‌ها در مواد غذایی:
  • ترکیبات ویتامین‌ها:
  • ویتامین‌ها ( گروه C )
  • اعمال ویتامین C:
  • کمبود ویتامین C:
  • ویتامین‌ها ( گروه B )
  • ویتامین نیاسین یا پ.پ:
  • علائم پلاگر:
  • ویتامین B :
  • ویتامین ها
  • تقسیم بندی ویتامینها:
  • ویتامین A:
  • اعمال ویتامین A:
  • منابع غذایی ویتامین A:
  • نقش ویتامین A در تولید مثل:

 

 

لطفا برای خواندن ادامه این مقاله فایل‌های word و pdf را دانلود نمائید.

0001 0002 0005 0006 0007 0009

 

 

با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بی‌درنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده‌ مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.

تعداد صفحات: 12 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول و عکس
رمز فایل فشرد: www.4goush.net

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.