کشاورزی آب و آبیاری
مقدمه: آب یکی از عوامل مهم در توسعه اقتصادی و پیشرفت ملتها بشمار میرود و اثرات آن نه تنها در مناطق خشک بلکه در مناطق مرطوب نیز رل موثری را در این توسعه ایفا مینماید. بدون شک طی سالهای اخیر با ایجاد سدهای بزرگ و کوچک، احداث شبکههای آبیاری، کنترل آب در مزارع، افزایش بهره وری از منابع آبی توسط سیستمهای آبیاری، پیشرفتهای زیادی در بخش کشاورزی در زمینه استفاده از آب بعمل آمده است، که تا حدودی مشکلات ناشی از کمبود آب را بر طرف کرده است. لیکن بعلت شرایط خاص جغرافیایی کشور ما هنوز راه درازی در پیش است و برای رسیدن به هدف بایستی توجه و سرمایه گذاری بیشتری را انجام داد
کشور ایران در ۲۵ تا ۴۰ درجه عرض جغرافیایی قرار گرفته و دارای مساحتی حدود ۱۶۵ ملیون هکتار است. اغلب مناطق کشاورزی ایران در جلگههایی که به وسیله کوههای بلند محدود گردیده اند، قرار گرفته و از نظر شرایط اقلیمیاکثر مناطق کشور خشک یا نیمه خشک با متوسط بارندگی در حدود ۲۵۰ میلیمتر در سال بوده که اکثر بارندگیها در فصل زمستان صورت میگیرد.
به مقدار آبی که لازم است به زمینی داده شود تا جایگزین تلفات ناشی از تبخیر و تفرق گردد، نیاز آبی یا آب مصرفی میگویند.
اما مقدار آبی که عملا به زمین داده میشود به مراتب بیشتر از نیاز آبی است. زیرا تلفاتی که در حین انتقال، صورت و مصرف آب صورت گرفته یا مقداری که به اعمال زیر ریشه گیاه نفوذ میکند نیز در نظر گرفته میشود.
بنابراین به مقدار کل آبی که با در نظر گرفتن تمام تلفات فوق به زمین داده میشود تا نیاز آبی گیاه را برطرف سازد «نیاز آبیاری» میگویند و نسبت بین نیاز آبی را راندمان یا بازدهی آبیاری مینامند.
در عملیات کشاورزی بازدهی آبیاری صد در صد وجود ندارد به غیر از برخی تلفات که وقوع آنها معمولا اجتناب ناپذیر است، دیگر تلفات بستگی به روشهای آبیاری دارد. عدم توزیع یکنواخت آب در سطح زمین، نفوذ عمقی، نشست آب در بدنه نهرها، چکه کردن آب از شیرها، لوله، اتصالات و غیره همگی از عوامل تلفات آب هستند که باعث پایین آوردن بازده آبیاری میشوند. بازدهی آبیاری در سطح جهان بطور کلی بسیار کم و در حدود ۳۰ درصد میباشد. دلیل آن عدم وجود شبکههای صحیح آبیاری، نبودن تکنولوژی خوب و عدم توزیع صحیح آب است.
مدیریت آبیاری
در استفاده از آب و کارایی مصرف آن در دو مسئله مهم حائز اهمیت است:…
- فهرست مطالب
- مدیریت آبیاری.. 4
- انتخاب مناسب ترین روش آبیاری در رابطه با اقلیم و شرایط مزرعه: 4
- روشهای آّبیاری سطحی: 5
- الف: آبیاری غرقابی.. 5
- ب: آبیاری سیلابی.. 5
- ج- آبیاری نواری.. 5
- د- آبیاری کرتی.. 6
- هـ آبیاری جوی و پشته ای (فارویی) 6
- و- آبیاری شیاری.. 6
- ز- آبیاری قطرهای.. 7
- ح- آبیاری بارانی.. 7
- ط: آبیاری زمینی: 8
- عوامل مثر در انتخاب روش آبیاری.. 9
- کیفیت آب آبیاری.. 9
- اثر آب آبیاری بر خاکها: 10
- تعیین مقدار آب آبیاری.. 11
- منابع. 11
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 11 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net