هنر منبت کاری
کلمه ی منبت به معنی کنده کاری روی چوب میباشد و منبت کار کسی است که روی چوب عمل کنده کاری را انجام میدهد. این فن، سابقه ای بسیار طولانی دارد؛ تا حدی که آغاز تاریخ منبت را میتوان به زمانی نسبت داد که انسان برای اولین بار با ابزارهای تیز و برّنده آشنا و چوب را تراش داده است.
منبت کاری در ایران پیشینه ای بسیار طولانی دارد و یادگاری از دوران گذشته میباشد که برای رسیدن به مراحل فعلی راهـی بس طولانی را پیموده است و شـاید بتوان گفت که تاریخ منبت کـاری در ایران به زمانی میرسد که ایرانیان با مصارف گوناگون چوب آشنا شدند؛ و با این توضیح در واقع نمیتوان تاریخ منبت کاری را جدا از تاریخ استفاده چوب دانست.
باستان شناسان و مورخان تاریخ، استفاده از چوب برای ساخت خانهها را در ایران مربوط به 4200 سال پیش از میلاد مسیح دانسته اند که مقارن با عصر حجر و دورانی که بومیها قبل از مهاجرت آریاییها در ایرن زندگی میکردند، میدانند.
قطعات چوبی در یکی از مقبرههای شهرستان فسا، در استان فارس، به دست آمده که مربوط به 5000 سال قبل بوده و نشان دهنده ی این است که ایرانیان باستان از چوب برای ساخت ابزارهای مختلف استفاده میکرده اند.
استفاده از چوب در زمانهای مختلف در ایران مرسوم بوده و در کشاورزی، خانه سازی و همچنین ساخت آلات و ابراز استفاده میشده است. از ظهور سلجوقیان تدریجاً استفاده از چوب شکل عوض کرده و کنده کاری روی چوب مرسوم شده که متأسفانه نمونههای چندانی از هنر صنعت چوب ِ در این دوره در دست نیست؛ ولی با توجه به دو قطعه از یک منبر ساخته ی قرن 12 میلادی که مربوط به اواخر دوره ی سلجوقیان است و هم اینک در موزه نگهداری میشود، درمییابیم که تزئین چوب با گل و بوتههای برجسته و فرو رفته (شبیه به منبت امروزی) رواج داشته است. آثار صنعت منبت کاری در دوره ی چنگیز و تیمور نسبتاً بیشتر است و نقوش ایرانی و طرحهای چینی فراوانی به چشم میخورد، از آثار این دوره میتوان منبر مسجد نائین به تاریخ سال 711 هجری قمری و مرقد حضرت عبدالعظیم در شهرری را نام برد که با اشکال هندسی و برگهای مدور تزئین شده است.
در عصر تیموریان شیوه ی منبت کاران دوره ی مغولها ادامه یافت و از نمونههای خوب این دوره « دو لنگه ی…
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 3 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net