عوامل موثر بر پوسیدگی استخوان
پوکی استخوان به علت کاهش میزان کلسیم در استخوان ایجاد میشود که اغلب در خانمها بعد از دوران یائسگی و در آقایان بعد از سن 70 سالگی دیده میشود.
علائم این بیماری شامل دردپشت، کاهش قد و افزایش احتمال شکستگیهای استخوان است. ارث، رژیم غذایی و ورزش از عوامل مهمیهستند که به طور مستقیم با این بیماری در ارتباط اند. بعد از ۳۰ سالگی کلسیم همانند سالهای قبل زندگی به توده استخوانی اضافه نشده و در استخوان سازی به خوبی قبل عمل نمیکند و به همین علت در این دوران مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم برای حفظ توده استخوانی و جلوگیری از کاهش توده استخوان ضروری است.
خانمها بعد از سنین یائسگی برای پیشگیری از کاهش تودههای استخوانی شان بایستی از غذاهای حاوی استروژن بالا مثل لوبیای سویا (یا آجیل سویا) مصرف کنند. ورزشهای ساده مثل پیاده روی، بدنسازی و یوگا در حفظ تودههای استخوانی بسیار مفید است.
مصرف مواد پرپروتئین ممکن است سبب خروج کلسیم از استخوانهای بدن شود. نمک، قهوه (2 یا 3 استکان در روز)، نوشابههای گازدار، سیگار و ورزشهای شدید نیز سبب خروج کلسیم از استخوان میشود بنابراین توصیه میشود از مصرف مواد غذایی مذکور در صورت ابتلای به این بیماری پرهیز شود. از طرف دیگر مصرف مواد حاوی منیزیم، ویتامین D، برون (که در میوهها و آجیل موجود است)، منگنز و روی (زینک) در استخوان سازی توسط کلسیم نقش مهمیرا ایفا میکنند.
تحقیقات نشان داده است که مصرف سویا به علت وجود ماده ای به نام ایزوفلاونوئید باعث افزایش تراکم استخوانی میشود. توجه داشته باشید که مصرف بیش از هزار و پانصد میلی گرم کلسیم در روز (مجموع دریافتی از طریق مواد غذایی یا اشکال دارویی) توصیه نمیشود چرا که با توجه به نقش عوامل ژنتیک در بروز این بیماری مصرف مقادیر زیاد جبران کمبودهای مذکور را نمیکند و ممکن است باعث عوارض ناشی از ازدیاد مصرف آن شود.