علائم حیاتی
گرفتن نبض
گرفتن نبض یکی از متداولترین و اولیهترین معاینات پزشکی چه در رشته قلب و عروق چه در سایر رشتهها میباشد. نبض انسان یکی از علائم حیاتی او به شمار میرود و در تشخیص بسیاری از بیماریها پزشک را یاری میدهد. نبض در واقع موجی است که از مبداء سرخرگهای بدن «قلب)به صورت گریز از مرکز به سرخرگهای کوچکتر و محیطی انتقال پیدا میکند. به عبارت دیگر تپش و ضربان قلب در سرخرگها به صورت نبض نمود پیدا میکند. بنابراین اگر کسی با گوشی پزشکی به صدای قلب گوش دهد و همزمان نبض بیمار را بگیرد، میان یکی از صداهای قلب و نبض همزمانی نسبی احساس میشود. همانگونه که گفته شد نبض در تمام سرخرگهای بدن وجود دارد اما در قسمتهایی قابل معاینه است که سرخرگ از بستر نسبتاً سفتی عبور کند. از نظر سهولت معاینه، بهترین نبض، نبض مچ دست (یا رادیال) میباشد. این نبض در سطح بدون موی مچ دست و نزدیک به قاعده شست قابل لمس است. برای گرفتن نبض کافی است که با انگشت سبابه محل نبض را پیدا کرده و در حدی آن را فشار دهیم که جریان خون بیمار متوقف نشود ولی ضربان آن به راحتی حس شود.
اولین چیزی که از نبض میتوان برداشت کرد تعداد ضربات آن در یک دقیقه است. از آنجایی که نبض انسان معمولاً پدیدهای منظم است. اگر تعداد آن را در 15 ثانیه یا 30 ثانیه نیز بشماریم و حاصل را در 4یا 2 ضرب کنیم تعداد نبض در دقیقه حاصل میشود. نبض انسان به طور طبیعی باید 50تا100 ضربان در دقیقه باشد. نبضهای تند تر یا کند تر از این محدوده غیر طبیعی است و باید علت آن بررسی شود. البته هنگام خواب نبض انسان به حداقل خود میرسد( اما نه کمتر از 50بار دقیقه) و در فعالیت ورزشی به حداکثر خود میرسد (اما معمولاً نه بیشتر از 150 ضربان در دقیقه). افراد ورزشکار نیز معمولاً در حالت استراحت نبض کند دارند( بین 50تا70 بار در دقیقه) که این امر نشانه سلامت قلب و عروق این افراد میباشد.
نکته دوم که باید در گرفتن نبض مورد دقت شود. منظم یا نامنظم بودن آن است. شاید شایعترین بینظمیآن باشد که گاهی تند و گاهی کند میشود. اگر این تند و کند شدن نبض جرئی باشد، نشانه بیماری خاصی نیست. اما اگر این مساله شدت پیدا کند باید علت آن به دقت بررسی شود. بی نظمینسبتاً شایع نبض آن است که گاهی حس میکنیم یک نبض ساکت میشود و ضربانی حس نمیشود گویی که قلب در آن لحظه نتوانسته ضربان…
- فهرست مطالب
- گرفتن نبض…. 3
- تاثیر عوامل اصلی بر فشار نبض…. 5
- اشکال غیرطبیعی نبض فشاری.. 5
- انتقال نبضهای فشاری به شریانهای محیطی.. 6
- تضعیف نبضهای فشاری.. 6
- اندازه گیری فشار خون. 7
- لزوم اندازهگیری فشار خون. 7
- شرایط قبل از اندازهگیری فشار خون. 7
- وضعیت مناسب برای اندازهگیری فشار خون. 8
- نحوه اندازهگیری فشار خون. 8
- اشتباهات اندازهگیری فشار خون. 9
- نحوه اندازهگیری فشار خون با دستگاههای دیجیتالی.. 9
- آیا میزان فشار خون تغییر میکند؟. 10
- آیا داشتن دستگاه فشار خون در منزل مفید است؟. 10
- تنفس…. 10
- تنفس چیست؟. 10
- تعادل حیاتی.. 11
- تب… 11
- منابع و مآخذ. 13
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 13 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net