سبکهای شعر فارسی
مقدمه
گاه بعضی شاعران جوان میپرسند: سبک شما در شعر چیست؟ یا میخواهند بدانند چه کنند که سبک ویژه خودشان را داشته باشند، شعرشان به گونهای باشد که آنها را از شاعران دیگر متمایز کند و به طور کلی واژه «سبک» برای آنان پرسشها و ابهامهایی دارد که خواستهاند درباره آن صحبت شود: اصل معنای سبک فلز ذوب شده است که در قالب مخصوص ریخته میشود و سبیکه هم که از همین واژه گرفته شده شمش یا حجم طلا یا نقره است که طلاکاران ذوب کرده و در قالبهای موردنظر خود میپزند.
پس سبک ارتباط لغوی، معنایی و ماهوی با گداختن، شکلدادن و ساخت و پرداخت طلا و نقره دارد که ورود این واژه به میدان هنر و ادب و شعر و شاعری ناظر بر استحکام، مقاومت، حرارت، دقت، نفاست، زیبایی و زینتبخشی نیز هست همچنان که کلمه «نقد» و «نقادی» نیز مرتبط با طلا و نقره و عیارسنجی و تشخیص سره از ناسره است که این دو واژه دلالت دارند بر ارزش شعر در ایرانزمین.
شاعر نیز با اتخاذ روشن و هنجار مقبول خاصی، مکنونات درونی و احساسات و استشعارات خود و ماحصل دانایی و تجارب و تخیل و سمت نگاهش به کائنات و دانستهها و بایستههای خود را به خواننده یا مخاطب خود منتقل میکند، درست مثل همان طلاکار یا نقرهساز که فلز گرانبهای مورد نظر خود را میگدازد، به فرمان خود درمیآورد و در قالبهای برگزیده خود میریزد و شکل میدهد.
ما میگوییم فلان شاعران یا گویندگان پیرو فلان مکتب خاص هستند یا به فلان سبک شعر میگویند، ولی واقعیت این است که آنان هنگام سرایش شعر هیچ مکتب یا سبک خاصی را موردنظر نداشتهاند، بلکه با توجه به تاثیراتی که زمان و مکان و حوادث تاریخی بر آنها گذاشته و سطح آگاهی و دانایی و تجربه آنها و حلقههای مواصلاتیشان با جامعه و جغرافیای حیاتشان شعرشان را به شکلی درمیآورد که میتواند در سبکی مشخص طبقهبندی شود.
سبک نوعا در عرصه هنر و ادبیات و به تبع آنها شعر یک امر خلقالساعه و خیلی خصوصی و زودگذر نیست. گذشت زمان، ویژگیهای مکان، حوادث تاریخی، زبان رایج در آن جغرافیا، خصوصیات اجتماعی و مولفههای دیگر و بستانها یا مکاتب ادبی را به وجود میآورد و شاعر یا گویندهای را به سبکی خاص منتسب میکند…
- فهرست مطالب
- مقدمه. 3
- مروری بر سبک خراسانی.. 4
- در دوره سامانی: 4
- سبک خراسانی در دوره غزنوی و اوایل سلجوقی.. 5
- خصوصیات مهم سبک خراسانی.. 6
- ویژگیهای فکری و ادبی سبک خراسانی.. 14
- ویژگیهای ادبی خراسانی.. 15
- مقایسه سبک خراسانی و عراقی.. 16
- سبک خراسانی.. 17
- مختصات سبکی شعر دوره خراسانی.. 17
- مقایسه با سبک عراقی.. 19
- مختصات سبک عراقی.. 20
- منابع و مآخذ. 21
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 21 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net