مقدمه
فَخرُالدّین ابراهیم بن بزرگمهر بن عبدالغفار جوالقی همدانی یا فَخرُالدّین عَراقی از شاعران و عارفان و نویسندگان صوفی ادب فارسی در سدهی هفتم هجری، مؤلف لَمَعات میباشد.
در مورد نام و نسب عَراقی میان غالب تذکرهنویسان اختلاف است. زادروزِ عَراقی بنا به گفته سعید نفیسی در کمیجان از توابع همدان (مرکزی کنونی) و در سال ۶۱۰ ه.ق است. فخرُالدّین عَراقی در ۸ ذیقعده ۶۸۸ ه. ق، در دمشق درگذشت.
زندگی
ابراهیم عَراقی فرزند عبدالغفار بود؛ او در کودکی قرآن را حفظ کرد. وقتی که هفده ساله بود جمعی از قلندران به همدان فرود آمدند و عراقی نیز به همراه آنان به هندوستان رفت و در شهر ملتان به شاگردی شیخ بهاء الدین زکریا ملتانی درآمد و بعد از مدتی با دختر او ازدواج کرد که از وی پسری آمد و به کبیرالدین موسوم گشت.
بیست و پنج سال سپری شد، و شیخ بهاءالدین وفات یافت، در حالیکه، عَراقی را جانشین خود کرده بود. بعد از هند، عَراقی عزم مکه و مدینه کرد، و پس از حج جانب روم شد. در قونیه، به خدمت مولانا رسید، و مدتها در مجالس سماع حاضر شد. وی پس از سالها اقامت در روم جانب شام رفت.
آثار
رسالهها
لَمعات که مهمترین اثر منثور عَراقی است در زمان صحبت صدرالدین قونوی و تحت تأثیر آثار ابن عربی نوشته شدهاست. این کتاب یک دیباچه، یک مقدمه و ۲۸ لمعه دارد و موضوع اصلی آن عشق است که عراقی به پیروی از سوانح احمد غزالی و با توجه به آراء ابن عربی ابعاد مختلف آن را تبیین کردهاست.
عراقی در دیباچه کتاب تصریح میکند که لمعات را بر سنن سوانح شیخ احمد غزالی نوشتهاست. وقتی لمعات به اتمام رسید و شیخ (عراقی) آن را به صدرالدین قونوی عرضه کرد، صدرالدین آن را بوسید و بر دیده نهاد و فرمود: «فخرالدین سِرّ سخن مردان آشکار کردی و لمعات به حقیقت لبّ فصوص است.»
مکاتیب و رساله اللطیفه فی الذوقیات از دیگر آثار منثور عراقی است.
رسالهیاصطلاحات: عراقی خود دربارهی این اثر گوید: «این کلماتی چند است از مصطلحات و نبذهای از مشهورات که در میان طایفه متصوفه – ایدهمالله بتوفیقه – در نثر و نظم وارد است…
- فهرست مطالب
- مقدمه. 3
- زندگی.. 3
- آثار. 3
- رسالهها 3
- اشعار. 4
- نمونههایی از اشعار عراقی.. 4
- شعر دوم از کلیات عراقی: 5
- نمونه اصطلاحات… 6
- گزیدههایی از لمعات… 6
- محور اصلی آثار فخرالدین عراقی.. 7
- مروری بر آثار و اندیشه ها فخرالدین عراقی.. 8
- کنگره بزرگداشت… 10
- منابع و مآخذ. 10
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 10 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net