کودکی و نوجوانی
محمد غزالی در سال ۴۵۰ هجری قمری در توس از بخشهای خراسان زاده شد. او و برادر کوچکترش احمد غزالی یتیم بزرگ شدند. طبق وصیت پدرش، این دو پسر را به یکی از دوستان که ابوحامد احمد بن محمد الراذکانی نام داشت و صوفی مسلک بود سپردند. آن مرد نیز به وصیت عمل کرد تا آنگاه که میراث پدر به پایان رسید. غزالی در نوجوانی در شهر جرجان مشغول تحصیل در فقه اسلامی بود و پس از آن در نیشابور نزد الهیدان اشعری و فقیه برجسته شافعی، امامالحرمین جوینی، به شاگردی پرداخت. غزالی نزد ابوعلی فارمدی که از مریدان ابوسعید ابوالخیر، عبدالکریم قشیری و ابوالقاسم گورکانی بود نیز کسب دانش کرد.
در سال ۴۷۸ قمری، غزالی پس از مرگ اساتیدش به حلقهی دانشمندان دربار وزیر نامدار ملکشاه سلجوقی، خواجه نظامالملک پیوست. نظامالملک در سال ۴۸۴ قمری، غزالی را بهعنوان یکی از اساتید اثرگذار فقه شافعی، بهمدت چهار سال در مدرسهی نظامیه در بغداد منصوب کرد.
غزالی در سال ۴۸۳ هجری وارد بغداد شد و با موفقیت زیاد به کار پرداخت و سخت مورد توجه و اقبال دانشپژوهان گردید. او در بغداد در ضمن تدریس به تفکر و تألیف در فقه و کلام و رد بر فرقههای گوناگون چون باطنیه (اسماعیلیه) و فلاسفه نیز مشغول بود.
مدتی بعد، غزالی به دلیل بیماری جسمی و تردیدهای عمیقی که ناشی از مطالعات شخصی او در فلسفهی اسلامی بود، تصمیم گرفت تدریس را رها کرده و منصب خود را به برادرش احمد بسپارد. غزالی در این سال دچار بحران هویت عمیقی شده و تردیدهای معرفتشناختی تمام باورهای او را به لرزه انداخته بود.
بحران فکری غزالی تنها چند سال پس از آن اتفاق افتاد که رقبای سیاسی خواجه نظامالملک، با همکاری اسماعیلیها (که غزالی به دستور خلیفه المستظهر بالله ردّیهای علیه آنها نوشته بود) نقشهی ترور خواجه نظامالملک را اجرا کردند و بدین ترتیب غزالی، پشتیبان خود را از دست داد. غزالی به بهانهی حج، از بغداد گریخت و تدریس را رها کرد. یکی از مهمترین رخدادهایی که باعث دلسردی غزالی شد، فساد گسترده در حلقهی اساتید مدرسه بود که در پی بحران سیاسی به سلطنت رسیدن رکنالدین برکیارق نوجوان در ۴۸۶ قمری، برای غزالی آشکار شد.
سفر به شامات و بازگشت به توس
غزالی در ابتدا به دمشق رفت و آنجا در زاویهی شیخ نصر مقدسی به تدریس پرداخت. سپس از سوریه به بیت المقدس رفت و در سال ۴۸۹ هجری، مقبرهی ابراهیم را در الخلیل زیارت کرد و چنانکه در زندگینامهی خودنوشتش «المنقذ من الضلال» آورده، آنجا عهد کرد که دیگر هرگز از حکومت صله نگیرد، به خدمت حاکمی درنیاید و با دیگر متکلمان وارد مجادله نشود. در سال …
- فهرست
- کودکی و نوجوانی.. 3
- سفر به شامات و بازگشت به توس… 4
- بازگشت به تدریس در نیشابور. 4
- دوره زندگی غزالی.. 6
- آثار امام محمد غزالی.. 7
- کتاب تهافتالفلاسفه اثر غزالی.. 7
- احیاء علومالدین.. 8
- کیمیای سعادت غزالی.. 8
- نصیحهالملوک…. 9
- المنقذ من الضلال. 9
- پایان عمر. 9
- آرامگاه امام محمد غزالی.. 10
- منابع و مآخذ. 11
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 11 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net