زبان اخلاق از دیدگاه توصیهگرایى
بىشک هر یک از ما واژهها و جملههایى مانند« x )مثل راستگویى) خوب است»، « y )مثل دروغگویى) بد است»، «باید به x عمل کرد» و« x وظیفه است» را به تکرار بر زبان مىرانیم. هدف ما از به کارگیرى این جملهها چیست و با آنها چه کارى انجام مىدهیم؛ آیا مخاطب را از وصفى واقعى و خارجى به نام «خوبى» که مصاحب و قرین عمل x است، آگاه مىکنیم؟ آیا مىخواهیم با گفتن« x خوب است» او را به انجام دادن عمل x دعوت کنیم؟ آیا مىخواهیم با این جمله احساسات وى را به انجام x برانگیزیم؟ آیا مىخواهیم موافقتخود را با عمل x ابراز کنیم، یا مىخواهیم از موافقتخود با عمل x خبر دهیم؛ آیا ممکن استبا گفتن یکى از این جملهها، همه این کارها را انجام داد؟ آیا ممکن است غرض از بهکارگیرى این جملهها چند هدف در طول هم باشد؟
اساسا «خوبى» چگونه مفهومى است؟ آیا مفهومى است ناظر به وصفى طبیعى و تجربى، یا وصفى ماوراى طبیعى که به هر حال در خارج موجود است؟ آیا مفهوم «خوبى» خالى از هر گونه محتواى ناظر به واقع، و خالى از هر گونه ارتباط با امور ناظر به واقع است؟ این پرسشها درباره مفاهیم دیگر اخلاقى نیز بجاست. از سوى دیگر، همان طور که بیان جملههایى همچون جملههاى مذکور بخشى از زندگى اخلاقى ما را تشکیل مىدهد، توجیه آنها نیز جزء دیگرى از آن است. اگر تلاش در جهت پرسشهاى یاد شده به ثمر بنشیند و قرین توفیق باشد، مسائل دیگر همچون مسائل معرفتشناختى اخلاق نیز پاسخ خود را مىیابند؛ مسائلى همچون:
چگونه باید پاسخ مسائل اخلاقى را به شکل معقولى سامان دهیم؟ آیا اخلاقیات از جمله امورى است که هیچگاه راهى را براى استدلال و تفکر عقلى برنمىتابد و حوزه آن تنها به دست احساسات سپرده مىشود؟ بر فرض که استدلال عقلى در اخلاقیات راه داشته باشد، آیا لازم است که وراى مسائل اخلاقى، مجموعه امور ناظر به واقعى باشد تا تلاشها و کوششها مصروف کشف آنها شوند، یا این که مقوم اخلاقیات فقط جعل و اعتبار است و، مستقل از جعل و اعتبار آدمیان، اخلاقیات هویتى ندارند؟
پژوهش در پاسخ به چنین پرسشهایى منجر به پیدایش نظریههایى مىشود که با نظریههاى دستورى متفاوت است؛ زیرا مقصود از این نظریهها هدایت رفتار و عمل نیست. بدین جهت این بخش از فلسفه اخلاق، به فرااخلاق معروف است؛ واژهاى که صریحا بیان مىدارد که نظریههاى فرااخلاقى خود را درگیر موضعگیریهاى خاص اخلاقى نمىکنند، بلکه با نظر بدانها به بررسى دقیق این امر مىپردازند که اخلاقیات چیستند و چه نوع استدلالى بر آنها قابل تطبیق است و چه مبنایى مىتوان براى آنها در نظر گرفت. به تعبیر دیگر، فرا اخلاق با….
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 20 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net