درباره پاسارگاد
بنای پاسارگاد اولین پایتخت سلسله هخامنشیان است که در قرن ششم پیش از میلاد و به دست کوروش کبیر در فارس، خاستگاه پارسیان، ساخته شد. پاسارگاد در سال 2004 در فهرست آثار جهانی یونسکو ثبت شد. این مجموعه تاریخی عظیم در 138 کیلومتری شهر شیراز در استان فارس با یکفاصله 3 کیلومتری از جاده آسفالته شیراز – آباده قرار دارد.
تاریخچه پاسارگاد
پاسارگاد پایتخت اولین امپراتوری بزرگ آسیای غربی است که قلمرو حکومتش از سواحل شرقی مدیترانه و مصر تا هند کشیده شده و اولین امپراتوری است که به تفاوتهای فرهنگی اقوام مختلف ساکن در قلمرو حکومتیاش، احترام میگذاشته است. پاسارگاد بهعنوان گواهی بر معماری هخامنشی، اختلاط فرهنگهای گوناگون را نشان میدهد. قصرها، باغها و آرامگاه کوروش نمونهای استثنائی از اولین دوره شکوفایی هنر و معماری هخامنشی و گواهی استثنائی از تمدن ایرانی است.
پاسارگاد بعد از مرگ کوروش هخامنشی علاوه بر اینکه محل تاجگذاری شاهان بوده مرکز علوم و محل اجتماع و پرورش دستوران، روحانیون و مغها بوده است که در آنجا تربیتشده و به سایر ساتراپ نشینها اعزام میشدهاند.
دلایل ثبت
معیار (1): پاسارگاد نخستین نمونه استثنائی معماری سلطنتی هخامنشی است.
معیار (2): پایتخت سلسله هخامنشی به دست کوروش کبیر و با کمک سایر اقوام قلمرو امپراتوری او، ساخته شد. پاسارگاد مرحله مهمی از تحولات هنر و معماری ایران باستان را نشان میدهد.
معیار (3): محوطه باستانی پاسارگاد، قصرها و باغهایش و آرامگاه مؤسس سلسله، کوروش کبیر، گواهی استثنائی از تمدن هخامنشی در ایران است.
معیار (4): مجموعه سلطنتی «چهارباغ» که در پاسارگاد ساختهشده بود، تبدیل به الگویی برای معماری و طراحی در آسیای غربی شد.
بناهای مهم پاسارگاد
آرامگاه کوروش کبیر: این بنا ساختهشده از قطعات سنگهای بزرگ سفید آهکی است که رویهم قرار دادهشدهاند و صفه آرامگاه را که متشکل از شش ردیف پلکان مرتفع است و همچون هرم خودنمایی میکند، ایجاد میکنند.
کاخ دروازه: این کاخ دروازه پاسارگاد به شمار میرفته و در منتهیالیه مجموعه کاخها واقعشده است. طرح آن بهصورت تالاری بوده مستطیل شکل که دارای دو ردیف چهارتایی ستون بلند و چهار درگاه بوده است. درگاههای شمال شرقی و شمال غربی اصلی بودهاند و دو درگاه دیگر فرعی.
نقش انسان بالدار: نقش برجسته نشاندهنده مردی است با ریش انبوه و چهار بال که رو به سمت چپ یعنی بهسوی مرکز بنا دارد. این مرد تاجی دارد که به یک کلاه شیاردار کاملاً چسبیده به سر، وصل است. تاج روی شاخهای بلند و تابدار یک قوچ حبشی، بین دو مار کبرا پشت به هم که هریک گوی کوچکی را به نماد خورشید بر سردارند، قرارگرفته است. تا سال 1874 میلادی کتیبهای در بخش فوقانی خود داشته است که بر آن نوشتهشده بوده: «من کوروش شاه هخامنشی».
کاخ بار عام: این بنا بر هشت ستون استوار بوده و سرستونها به سر حیوانات شباهت داشتهاند. آثاری از سرستونهای شیر، شیر دال (شیر شاخدار)، گاو و اسب یافتهاند. سرستونهای اسبی شکل خاص این بنا است.
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf موجود هستند.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 9 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net