مقدمه
منوچهری دامغانی از شعرای برجستهی ایرانی قرن پنجم هجری قمری است. منوچهری به دلیل آشنایی با زبان عربی، از اشعار سرایندگان شعر عرب تأثیرات بسیاری گرفته و در سرودههای خود، از سبک و مضامین آن اشعار بهوفور استفاده کرده است. مضمون غالب بر اشعار او طبیعت و توصیف آن است و از این رو، او را «شاعر طبیعت» نامیدهاند. منوچهری دامغانی را همچنین مبدع قالب شعری مسمط نیز میدانند.
زندگینامه منوچهری دامغانی
منوچهری دامغانی (Manuchehri)، با نام کامل ابوالنجم احمد بن قوص بن احمد دامغانی، شاعر نیمهی قرن پنجم قمری است. اطلاعات دقیقی از زادروز و وفات وی در دسترس نیست. بر اساس برخی شواهد، منوچهری دامغانی در اواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم میزیسته است. زادگاه او را دامغان دانستهاند.
منوچهری دامغانی پس از تحصیل در زبان و ادب عرب، به خدمت امیر منوچهر فلکالمعالی، پسر شمسالمعالی امیر قابوس وشمگیر، والی گرگان، درآمد. از همین جهت بود که لقب «منوچهری» را برای خود برگزید. پس از مرگ امیر قابوس، منوچهری دامغانی عازم ری شد تا به خدمت طاهر دبیر، منصوبِ سلطان محمود غزنوی در ری، درآید. از آنجا به دربار راه یافت و به مدح سلطان و نیز وصف طبیعت پرداخت. با وجود این، بر خلاف دیگر شاعران زمانهی خود، تعداد ابیاتی که منوچهری دامغانی در مدح و ستایش دیگران سروده است کمتر از ابیات تغزلی اوست.
اَبوالنَّجم احمد بن قوس بن احمد منوچهری دامغانی (درگذشته به سال ۴۳۲ هجری) معروف به منوچهری از شعرای طراز اول قرن پنجم هجری و اهل دامغان بود. در کتب تذکره او را شصت گله و شصت کُله لقب دادهاند. گویا علت اشتهار منوچهری با این لقب در نزد تذکرهنویسان، اشتباه این شاعر با «الدین احمد بن منوچهر شصت کُله» که از شعرای قرن ششم بود. تخلص خود را از نام نخستین ممدوح خود منوچهر زیاری پنجمین حکمران زیاری گرفتهاست. بازتاب عناصر طبیعی نظیر رنگ، صوت و عناصر بویایی در آثار منوچهری چشمگیر است. هرچند منوچهری اولین سرایندهی ایرانی نیست که از سرایندگان عرب متأثر شدهاست، با وجود این، شاید در میان سرایندگان فارسیزبانِ پیش از خود یا معاصرانش هیچکس به اندازهی او از ادبیات عرب تأثیر نپذیرفته باشد….
- فهرست مطالب
- مقدمه. 3
- زندگینامه منوچهری دامغانی.. 3
- زندگی.. 4
- موضوع و قالب شعری.. 4
- پایان عمر. 6
- سبک نگارش و دیدگاههای منوچهری دامغانی.. 6
- منوچهری دامغانی و شعر مسمط.. 7
- منابع و مآخذ. 8
- دیوان منوچهری دامغانی سایت کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی
- معرفی کتاب دیوان منوچهری دامغانی، تصحیح سیدعلی آل داود
- تاریخ ادبیات در ایران نوشته ذبیحالله صفا
- وبسایت اینترنتی «چهارگوش» به آدرس 4goush.net
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 8 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net