دانلود تحقیق درباره مستند سازی
امروزه سازمانهای پیشرو برای بهبود عملکرد کسب و کار، در حال گذر از دوران انباشت دانش فردی به سوی دوران نگهداری دانش برای منفعت جمعی میباشند. این امر به حفظ نظام یافته سوابق و تجربیات ارزشمند و انتقال صحیح آن به کارکنان در ابعاد وسیع سازمانی منجر گردیده و مزایای بسیاری نظیر صرفه جویی در زمان، جلوگیری از تکرار روشهای مخرب قبلی، ممانعت از هزینههای مجدد سخت افزاری و نرم افزاری برای دستیابی به یک تجربه و یا واقعه را به همراه خواهد آورد. مؤلف در این مقاله، با تمرکز بررویکردها وکارکردهای مورد انتظاراز مستند سازی، روشی برای مستند نمودن فرایندهای آموزشی ارایه کرده و پیرامون مراحل اجرایی آن به تفصیل بحث خواهد نمود.
مقدمه
بهره گیری از دانش و تجربیات گذشته در فرایندهای آموزشی یکی از اصول اساسی کیفی سازی فعالیتها به شمار میرود. بر این اساس برنامهای میتواند با اقبال عمومی سازمان مواجه شود که در رعایت این اصل، دقت و اهتمام لازم صورت گرفته باشد. اکثر مدیران آموزش در این زمینه که تدوین هر برنامه بر پایه تجربیات گذشته، به کیفی سازی آن کمک خواهد نمود اتفاق نظر داشته و تصریح این نکته را که محتوای ارایه شده برچه اندیشهها و دستاوردهایی مبتنی بوده است را لازمه پیروی از موازین اخلاق علمی میدانند. به این ترتیب، مستندسازی فرایندها و تجربیات آموزشی شکل گرفته، معیاری برای محک زدن درجه اعتبار و اصالت برنامه یا فعالیت ارائه شده محسوب میگردد.
عامل مهم دیگری که مستندسازی را ضروری میسازد واقعیت خطاپذیری حافظه سازمانی است. باتوجه به این واقعیت، برنامههای آموزشی را نمی توان صرفاً به صورت موردی طرح ریزی کرد. وقوع این امر که باید آن را ناشی از ضعفها و محدودیتهای ذهنی و سازمانی برشمرد، بر لزوم اثبات مستدل برنامههای ارائه شده تأکید مینماید. به این معنا که مستندات هر فرایند میبایست به گونهای ارایه گردد تا با احراز اطمینان از درستی آنها اعتبار برنامه تضمین شده و نتایج حاصل از آن برای سازمان قابل اعتماد باشد.
متأسفانه در سالهای اخیر، مستند سازی فعالیتها به صورت هدفمند و روش مند مورد توجه واقع نشده است. این امر موجب گردیده تا اطلاعات و روش هایی که در فرایند آموزش از آنها بهره برداری شده و به عنوان پشتوانه برنامه مطرح گردیده اند، چنان پراکنده شوند که کمتر برنامه ریزی قادر باشد در مراجعات بعدی راه پرنشیب و فراز کسب اطلاعات، گردآوری دادهها و طبقه بندی آنها را به آسانی طی نماید.
آنچه که در این مقاله مورد بحث واقع خواهد شد، عمدتاً متمرکز بر تعیین گستره و حجم مستند سازی فعالیتها و شناسایی فرایندهای اصلی آن میباشد. برای این منظور مفهوم مستند سازی در بخش اول مقاله تبیین خواهد گردید. در بخش دوم، ضرورت ها، رویکردها وکارکردهای مستند سازی بررسی میشود. ارایه روشی برای مستند نمودن فرایندهای آموزشی، محور اصلی بخش سوم مقاله را تشکیل میدهد. در بخش چهارم، دستاوردها و چالشهای در پیش رو مورد کنکاش قرار گرفته و از این منظر موانع و مشکلاتی که در شکل دهی کار اثرگذار میباشند مورد بحث واقع شده است. در پایان نیز با جمع بندی مباحث طرح شده، پیشنهاداتی برای بهبود کار ارایه خواهد گردید.
مفهوم شناسی
«گافر» مستندسازی را ارتباط اسنادی بین اقدامهای مختلف انجام یک فعالیت یا مجموعهای از فعالیتها تعریف مینماید. به زعم وی بارزترین کارکردهای مستند سازی شامل انتقال صحیح مقاصد و اهداف به ذی نفعان، ثبات و یکنواختی اقدامات بهبود میباشد. «اندرسون» نیز مستندسازی را مشتمل بر تدوین و تکوین یک فعالیت یا مجموعهای از فعالیتها از مرحله احساس نیاز تا مرحله انجام آن تعریف مینماید.
تحقق کامل مجموعه فعالیتهای پیش بینی شده برای مستند سازی فرایندها در گرو آن است که اولاً فعالیت یا فعالیتهای مورد نظر در جهت تأمین هدف یا هدفهای خاص سازماندهی شده باشند. ثانیاً راهکارها و اقدامهای ضروری راجع به هر فعالیت، در قالب تصمیمات برنامه ریزی شده، تعریف گردیده و مرجعی ذی صلاح آن را به تصویب رسانده باشد و ثالثاً نتایج فعالیتها و آثار مترتب بر آن، (اعم از مثبت و منفی) بنابر پیش بینی، معین و مشخص شده باشند.
ضرورت مستند سازی
از آن جا که انسان به دلیل محدودیت ظرفیت ضمیر خودآگاه قادر به حفظ و یادآوری تمامی مطالب به طور فی البداهه و کامل نمی باشد و با در نظر گرفتن این موضوع که انتقال تجربیات، مهمترین عامل در یادگیری سازمانی محسوب میگردد از این رو مستندسازی روش ها، فنون و آموختههای سازمانی، راهکاری مطمئن در انتقال تجربیات فردی و سازمانی به دیگران محسوب میشود.
امروزه سازمانهای پیشرو برای بهبود عملکرد کسب و کار، در حال گذر از دوران انباشت دانش فردی به سوی دوران نگهداری دانش برای منفعت جمعی میباشند. این امر به حفظ نظام یافته سوابق و تجربیات ارزشمند و انتقال صحیح آن به کارکنان در ابعاد وسیع سازمانی منجر گردیده و مزایای بسیاری نظیر صرفه جویی در زمان، جلوگیری از تکرار روشهای مخرب قبلی، ممانعت از هزینههای سخت افزاری و نرم افزاری برای دستیابی به یک تجربه و یا واقعه را به همراه خواهد آورد.
- فهرست مطالب و مندرجات
- چکیده. 4
- مقدمه. 4
- مفهوم شناسی.. 5
- ضرورت مستند سازی.. 5
- رویکردها 6
- الف) رویکرد دانشی.. 6
- ب) رویکرد اطلاعاتی.. 6
- ج) رویکرد نوآوری.. 7
- د) رویکرد یادگیری.. 7
- کارکردها 7
- الزامات مستند سازی.. 8
- الف) ایجاد زیربناهای ساختاری.. 8
- ب) ایجاد زیربناهای فرهنگی.. 9
- ج) ایجاد زیربناهای قانونی.. 9
- فرایند مستند سازی.. 9
- 1) تعیین گستره و حجم مستندسازی فرایندها 10
- 2) شناسایی فرایندهای اصلی.. 10
- 3) شناسایی فرایندهای فرعی.. 11
- مدل پورتر. 11
- نظام اطلاعاتی.. 12
- 4) ثبت فرایند. 12
- 5) ارایه فرایند ثبت شده به دبیرخانه مستندسازی.. 12
- 6) ارزیابی فرایند. 13
- 7) مستند سازی فرایند تأیید شده. 13
- 8) انتشار فرایند ثبت شده. 13
- 9) پاداش مستندسازی.. 14
- چالشها و فرصت ها 14
- نتیجه گیری.. 15
- پیشنهادها 16
- منابع و مآخذ. 16
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf موجود هستند.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 16 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net