مقدمه:
با پیشرفت تکنولوژی استفاده از پول الکترونیک کماکان پول به روش سنتی آن یعنی دست به دست شدن اسکناس مورد استفاه قرار میگیرد )
شاید خیلی وقتها دلمان خواسته از قبول برخی از اسکناسها که به ما داده میشود ممانعت کنیم و در برخی مواقع نیز موفق بوده ایم اما در بسیاری از مواقع هم مجبور به قبول اسکناسی شدیم که اصلا دلمان نمیخواسته صاحب آن باشیم (!) و ترجیح میدادیم در کیف پول خود از نوع سالم تر آن اسکناس را داشته باشیم. از این نوع اتفاق در طول زندگی ما کم رخ نداده زیرا آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی بشدت هر چه تمام تر از این فرضیه حمایت میکند که وضعیت اسکناس در کشور ما بسیار اسفبار و فرهنگ استفاده از اسکناس در کشور در وضع نگران کننده ای است!
عمر اسکناس در ایران با وجود رعایت استانداردهای کیفیتی در تهیه آن، حدود نصف عمر اسکناس در کشورهای صنعتی است. البته توجه به این نکته که استانداردهای کیفیتی متناسب با استانداردهای جهانی است یا متناسب با استانداردهای کیفیتی ایران نیز ضروری است. نبودن فرهنگ مناسب در نگهداری و استفاده از اسکناس در کشور نشان میدهد که سالانه 1200 میلیون برگ اسکناس باید امحا شود اما به علت هزینه بالای امحا فقط 700 میلیون برگ اسکناس فرسوده از گردش پولی کشور خارج میشود، ضمن آنکه هزینه اسکناسهای فرسوده، همه ساله بار مالی سنگینی را به دولت تحمیل میکند، علاوه بر هزینههای امحا، هزینههای چاپ را نیز باید مد نظر داشت که موجب تحمیل فشار سنگین مالی به دولت میشود.
در 6 ماهه نخست سال 83، سه میلیارد و 475 میلیون و 200 هزار ریال برای دو بار شماری و پاکسازی اسکناس هزینه شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل با 50 درصد افزایش رو به رو بوده است، اما با وجود صرف این میزان هزینه برای دوبار شماری و جداسازی اسکناس فرسوده، به علت پایین بودن فرهنگ استفاده از اسکناس در کشور و فرسوده شدن اسکناس زودتر از عمر مفید، روزانه بر تعداد اسکناسهای فرسوده افزوده میشود که این نشان میدهد با پیشرفت تکنولوژی استفاده از پول الکترونیک کماکان پول به روش سنتی آن یعنی دست به دست شدن اسکناس مورد استفاه قرار میگیرد که در این بین نه تنها به نحوه استفاده و نگهداری اسکناس هیچ توجهی نمیشود بلکه سالانه بر میزان اسکناسهای فرسوده که باید از گردش مالی کشور خارج شوند نیز افزوده میشود.
رعایت نکردن اصول نگهداری و استفاده از اسکناس و همچنین عدم استفاده از پول الکترونیک موجب شده که سالانه 102 میلیارد ریال برای جمع آوری اسکناسهای فرسوده و چاپ مجدد آن هزینه شود. هزینه چاپ هر برگ اسکناس 146 ریال است که در این بین هزینه چاپ هر برگ اسکناس 100 ریالی 92 ریال و اسکناس 10 هزار ریالی 240 تا 250 ریال است که به دلیل رعایت فاکتورهایی همچون ایمنی به هزینه چاپ افزوده میشود.
در حال حاضر اسکناسهای جدید بانک مرکزی دارای 20 فاکتور ایمنی و کیفیت مطلوب بوده به طوری که گفته میشود جعل اسکناس در ایران کمتر از کشورهای دیگر است. با این حال همه روزه در مطبوعات کشور شاهد پیدا کردن اسکناسهای جعلی و به دام انداختن جاعلان و باندهای جعل اسکناس و چک پول هستیم. البته جعل اسکناس در سراسر جهان وجود دارد و کشورهای مختلف با افزایش مبلغ مندرج روی اسکناس، فاکتورهای ایمنی آن را نیز افزایش میدهند از این رو قیمت چاپ اسکناسهای خارجی با رعایت فاکتورهای ایمنی به منظور عدم جعل اسکناس تا حد زیادی افزایش مییابد.
به علت کم کردن حجم پول در گردش که اکنون در حدود 32 میلیارد برگ است، در سال 79 بانک مرکزی پیشنهاد کرد به جای افزایش حجم اسکناسها اقدام به چاپ اسکناس با ارزش اسمیبالا شود و چاپ اسکناسهای 20 هزار ریالی، 50 هزار ریالی و 100 هزار ریالی را توصیه کرد که در این بین و پس از مخالفتها و حرف و حدیثهای فراوان تنها با چاپ اسکناس 20 هزار ریالی موافقت شد که اکنون در دستها دیده میشود.
با این حال اسکناس 20 هزار ریالی با همان اسکناس با ارزش اسمیبالا وارد بازار شد و در ابتدا با انتقاداتی از قبیل ایجاد تورم در جامعه و کاهش ارزش پول ملی کشور در برابر پولهای خارجی مواجه شد.
ولی با این حال با استدلال اینکه در صورتی که پول زیاد و بدون کار کارشناسی وارد بازار شود موجب کاهش ارزش پول میشود یا اسکناس تنها وسیله ای برای پرداخت و تسهیل کننده مبادلات روزمره است و عملا نمیتواند تورم زا باشد، در چرخه گردش پول قرار گرفت به طوری که اکنون از کارآیی بالایی برخوردار است.
هر چند که استفاده از پول با ارزش اسمیبالا در کوتاه مدت اثر روانی محسوسی را بر جامعه گذاشت ولی با این وجود موجب شد تا توجه مردم به این نوع پولها بیشتر از پیش شود. کمک به ایجاد رفاه مردم، حمل و نقل راحت و احترام به پولهای با ارزش اسمیبالا را میتوان از دلایل مقبول افتادن اینگونه پولها در چرخه گردش پولی کشور دانست.
در حالی که بسیاری از افراد وارد شدن پول الکترونیک و کارت اعتباری به زندگی مردم را موثرترین راه خروج اسکناس فرسوده یا کاهش هزینههای مربوط به آن میدانند میتوان اظهار داشت که به دلیل عدم امکانات مناسب در استفاده از این تکنولوژی در کشور ما نمیتوان به طور کامل کارت اعتباری و پول الکترونیک را وارد چرخه زندگی مردم کرد.
فهرست مطالب
مقدمه:
ایران سالی چقدر اسکناس تولید میکند
هزینه تولید اسکناس چه قدر است؟
میزان اسکناس و مسکوک مورد نیاز مردم چگونه تعیین میشود؟
چند نکته
الیاف اسکناس
راههای تشخیص اسکناس تقلبی
گذشته اسکناس
قسمتهایی که با «…………………………….» مشخص شدهاند از مقاله حذف شده و فقط در نسخه word و Pdf موجود هستند.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 15 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net