مقدمه
استان یزد یکی از استانهای مرکزی ایران است که پایتخت آن کلانشهر یزد که همزمان مرکز شهرستان یـزد است میباشد. استـان یـزد هشتمین استـان پهناور، بیست و چهارمین استان پرجمعیت ایران است. مهمترین شهرهای این استان، شهرهای یزد، میبد، اردکان و هستند. استان یزد از شمال با استان اصفهان، از شرق با استان خراسان جنوبی، از جنوب با استان کرمان و از غرب با استان فارس همسایه است.
جمعیت
جمعیت استان یزد طبق آخرین سرشماری سال ۱۳۹۵ برابر با ۱٬۱۳۸٬۵۳۳ نفر (۳۴۰٬۶۵۷ خانوار) نفر بودهاست. جمعیت این استان در سال ۱۴۰۰ برپایه برآورد رسمی مرکز ملی آمار ۱٬۲۵۲٬۰۰۰ نفر (۳۸۰٬۱۰۰ خانوار) محاسبه شدهاست.
پیشینه
در اولین قانون تقسیمات کشوری ولایت یزد یکی از ۱۲ ولایت ایران بود. در دومین قانون تقسیمات کشوری مصوب سال ۱۳۱۶، شهرستان یزد و اصفهان استان دهم را تشکیل میدادند. در سال ۱۳۳۷ شهربابک از شهرستان یزد منتزع و تابع استان هشتم به مرکزیت کرمان شد. در سال ۱۳۴۸ یزد از استان اصفهان جدا و به فرمانداری کل تبدیل گردید. این استان تا سال ۱۳۵۲یکی از شهرستانهای استان دهم محسوب میگردید که در سال ۱۳۵۲ با مصوبه هییت وزیران به استان ارتقاء پیدا کرد. در سال ۱۳۵۹ دهستان های مروست و هرات از شهرستان شهربابک استان کرمان منتزع و مجددا ضمیمه یزد گردیدند . در سال ۱۳۶۶ بخش ابرکوه از شهرستان آباده استان فارس منتزع و به شهرستان تفت ملحق گردید .در سال ۱۳۷۳ بخش ابرکوه به شهرستان ارتقاء یافت . یزد در مرکز ایران قرار گرفته و از پیرامون با استانهای اصفهان، خراسان جنوبی، کرمان و فارس همسایه است. این استان در حدود ۷۶٬۴۶۹ کیلومتر مربع وسعت داشته و به تنهایی چهار و نیم درصد از کل مساحت ایران را در بر میگیرد. در فصول بهار و تابستان، آب و هوای بیشتر مناطق استان، گرم و خشک و در فصول زمستان و پاییز سرد و نسبتاً مرطوب است. یزد دومین شهر ایران پس از بم است که در یونسکو به ثبت جهانی رسیدهاست.
در برخی از منابع، بنای اولیهی برخی از شهرهای استان را به سلیمان پیامبر، ضحاک، اسکندر مقدونی و ابراهیم پیامبر نسبت دادهاند. آثاری چون دستافزارهای بهدستآمده از درههای شیرکوه، نگارههای کوه ارنان و سفالهای منقوش قلعهی میبد نشاندهندهی تمرکز مدنیت یزد در گذشته در چهار منطقهی استان هستند: بافق و فهرج، یزد، رستاق، میبد و اردکان.
کشاورزی
به دلیل خشکی آب و هوا و اندک بودن میزان بارندگی بین استانهای ایران کمترین منبع آب کشاورزی در یزد قرار دارد. عمده محصولات کشاورزی این استان به ترتیب در شهرستانهای خاتم و ابرکوه تولید میشود. محصولاتی همچون گندم، ذرت، زرد آلو، انار، بادام، پسته، انگور و غیره در این شهرستانها تولید میشود و اغلب با شهرستانهای شمال فارس مبادلات کشاورزی خود را انجام میدهند. در سالهای اخیر با توجه به بازده بالای محصولات گلخانه ای و همچنین مبارزه با کمآبی در منطقه هرات گلخانههای زیادی شکل گرفتهاند که تولیدات متنوعی همچون خیار، گوجه فرنگی، آلوئه ورا و فلفل دلمه ای را روانه بازار کردهاست. یکی از موفقترین کشتهای گلخانه ای شهر….
- فهرست مطالب
- مقدمه. 3
- جمعیت… 3
- پیشینه. 3
- کشاورزی.. 4
- صنایع و منابع تأمین انرژی.. 5
- تاریخ و فرهنگ…. 5
- مردم. 6
- اماکن دیدنی استان یزد. 6
- شهرستان ابرکوه. 6
- شهرستان اردکان. 6
- شهرستان اشکذر. 7
- شهرستان بافق.. 7
- شهرستان بهاباد. 7
- شهرستان تفت… 7
- شهرستان خاتم.. 7
- شهرستان مروست… 8
- شهرستان مهریز. 8
- شهرستان میبد. 8
- شهرستان یزد. 8
- تقسیمات استانی.. 9
- منابع و مآخذ. 10
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 10 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net