مقدمه
استان کِرمان پهناورترین استان ایران با مرکزیت کلانشهر کرمـان است. استـان کـرمان در جنوب شرقی ایران قرار گرفته و جمعیت آن در سال ۱۳۹۵ و بر اساس آمار مرکز آمار ایران برابر با ۳٬۱۶۴٬۷۱۸ نفر بودهاست. کرمان با دربر گرفتن بیش از ۱۱ درصد از وسعت ایران با حدود ۱۸۳۱۹۳ کیلومتر مربع نخستین استان پهناور ایران میباشد. کرمان نهمین استان پرجمعیت کشور نیز محسوب میشود. این استان همچنین با بیش از ۶۶۰ اثر ملی ثبت شده از استانهای تاریخی ایران میباشد.استـان کـرمان ۷ اثر ثبت شده در میراث جهانی یونسکو از جمله باغ شاهزاده ماهان ، روستای صخره ای میمند شهربابک ، ارگ بم ، کویر لوت و سه قنات، رتبه نخست ایران را از این حیث دارد. استـان کـرمان همچنین چندین سال متوالی رتبه نخست صادرات غیرنفتی کشور را از آن خود کردهاست.استان کرمان اقلیم متنوعی دارد و شهر لاله زار در استان کرمان، با ارتفاعی نزدیک به ۲۸۷۰ متر از سطح دریا، مرتفعترین شهر ایران بهشمار میرود.استان کرمان با تنوع اقلیمی خود، بزرگترین تولیدکننده خرما و پسته، رتبه دوم تولید گردوو رتبه دوم تولید گل محمدی در ایران را دارا است. استان کرمان همچنین با داشتن باشگاه های گوناگون ورزشی یک قطب ورزشی و با داشتن کارخانه ها و صنایع بزرگ ملی، یک قطب صنعتی در ایران به شمار می رود. استان کرمان دانشگاه های مهمی همچون دانشگاه علوم پزشکی کرمان و دانشگاه شهید باهنر را در خود جای داده است و از استان های علم پرور ایران به حساب می آید.
پیشینه
نام کرمـان از نام یکی از ده شاخه اصلی پارسیان که به جنوب ایران آمدند گرفته شدهاست. شاخههای اصلی پارسیان اینها بودند: پاسارگادی، مارافی، کرمانی، ماسپی، پانتیالی، دِروسی، دایی، مَردی، دروپیکی و ساگارتی. کرمان در زمان هخامنشیان بخش عظیمی از شَهر (ساتراپی) فارس بهشمار میرفت. از شهرهای کهن این سامان سیرجان (شیرگان باستان)، شهربابک، بردسیر، بافت (تپه یحی) (به اردشیر باستان)، گُواشیر (کرمان امروزی)، فهرج (پهره باستان) و ارگ بم، نرماشیر، راین و جیرفت است.
آقامحمد خان قاجار، تعدادی از مردم آن را کور کرد. وی یک هزار تن از جوانان تنومند این استان را به سرکردگی مرتضیقلیخان کرمانی به تهران فرستاد و پس از آن به میاندوآب و سراب و برخی نقاط دیگر آذربایجان تبعید کرد. این کرمانیان پس از چند نسل در جمعیت این شهرها حل شدند ولی در میاندوآب تا مدتی پیش محلههایی به نام محله کرمانیها، سیرجانیها، زرند، راهبُر و لکها وجود داشت.
قلعه دختر و قلعه اردشیر از آثار دوران ساسانی در شرق شهر کنونی کرمـان، که هنوز خرابههای آنها برجاست، گواه بر این است که لااقل در زمان اردشیر بابکان در همین محل، شهری آباد یا قلعهای مهم وجود داشتهاست. مؤلف جغرافیای کرمـان معتقد است که حدود سال ۲۲۰ پس از میلاد، به هنگام فتح کرمان به دست اردشیر، این محل گواشیر نام داشته و مرکز ولایت کرمان بودهاست. بنا به گفته هرودت کرمانیا از قبایل دوازدهگانه ایران میباشد و ساتراپی چهاردهم (دارا) مشتمل بر ایالت کرمان بودهاست. در روایات اساطیری آمدهاست که کیخسرو کرمان و مکران را به رستم بخشید همچنین نشانیهایی از فرمانروایی بهمن بر این خطه میدهند آنگاه روایت تاریخی این سرزمین آغاز میشود و اینکه در زمان هخامنشیان کوروش آن را تبعید گاه نبونید (پادشاه مغلوب شدهی بابِل) قرار داد سپس سخن از حکومت اشکانیان را شکست داد و فرزند خود را که او هم اردشیر نام داشت به حکومت کرمان گماشت….
- فهرست مطالب
- مقدمه. 5
- پیشینه. 5
- ایالت بزرگ کرمان. 7
- شهرهای مهم استان کرمان. 8
- استان کرمان. 11
- تقسیمات کشوری.. 11
- جغرافیای انسانی.. 12
- عشایر. 12
- جغرافیای طبیعی و اقلیم.. 13
- تنوع آب و هوایی.. 14
- محیط زیست و اکوسیستم.. 14
- برخی آبگرمها و چشمههای آب معدنی و تالابها 16
- درختان کهنسال. 16
- آبشارها 16
- برخی آثار تاریخی و جاذبههای گردشگری.. 18
- مشاهیر کرمان. 18
- کتابخانهها 19
- علم و مراکز دانشگاهی.. 19
- برخی دانشگاهها 19
- حمل و نقل.. 20
- هوایی.. 20
- ریلی.. 20
- جادهای.. 20
- صنایع و معادن. 20
- مجتمع سنگ آهن گل گهر سیرجان. 21
- منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید بم.. 21
- منطقه ویژه اقتصادی سیرجان. 22
- منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان. 22
- ظرفیتها 22
- کشاورزی.. 23
- گردشگری.. 23
- بازارها 24
- برخی جاذبههای گردشگری.. 24
- مجموعهی گنجعلی خانی.. 24
- کاروانسراها 24
- یخدانها 25
- مساجد. 25
- آب انبارها 25
- دریاچه جوان شهداد. 25
- آرامگاهها 26
- موزه هنرهای معاصر صنعتی.. 26
- صنایع دستی کرمان. 26
- فرش استان کرمان. 27
- قلمزنی روی مس…. 27
- گیوهدوزی.. 27
- گلیمبافی.. 27
- منبت کاری.. 27
- شال کرمان. 28
- سوغات کرمان. 28
- منابع و مآخذ. 28
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 28 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net