مقدمه
استان اصفهان از استانهای مرکزی ایران است که مرکز آن، شهر اصفهـان است. این استان ششمین استان پهناور، سومین استـان پرجمعیت ایران و رتبه اول شهرنشینی در کشور را دارد. این استان با مساحتی حدود ۱۰۶۷۸۶ کیلومترمربع بین ۳۰ درجه و ۴۳ دقیقه تا ۳۴ درجه و ۲۷ دقیقه عرض شمالی خط استوا و ۴۹ درجه و ۳۶ دقیقه تا ۵۵ درجه و ۳۱ دقیقه طول شرقی نصفالنهار گرینویچ، واقع شدهاست. استان اصفهان بیشترین استانهای همسایه را در کنار خود دارد که از شرق به استانهای یزد و خراسان جنوبی، از شمال به استانهای سمنان، قم و مرکزی، از غرب به استانهای لرستان و چهارمحال و بختیاری، از جنوب به استانهای کهگیلویه و بویراحمد و فارس محدود است. از نظر طبیعی نیز استان به دشت کویر در شرق و شمال، رشته کوههای زاگرس در غرب و جنوب محدود شدهاست که این موقعیت طبیعی، از یک طرف محدودیتها و از طرف دیگر پتانسیلها و مزیتهایی را برای استان فراهم نمودهاست. در استان پهناور اصفهان انواع اقوام ایرانی شامل گرجی ها، بختیاری ها، ترک ها، ارمنی ها، فارس ها و کویر نشینان و همچنین مهاجرین جنوبی و خوزستانی با زبانها و فرهنگ های مختلف در شهرستان های مختلف این استان ساکن اند و در هر منطقه گویش و زبان مخصوص خود را دارند. عناصر استحالهیافتهای از عربها، کُردها و بلوچها نیز در جمعیت استان اصفهان وجود دارند که امروزه در زبان و فرهنگ فارسی ادغام شدهاند. اصفهان قطب تولید آهن، فولاد، طلا و همچنین صنایع دستی در ایران است.
جمعیت
بر اساس اطلاعات حاصل از سرشماری عمومی نفوس و مسکن در دورههای گذشته، جمعیت استان اصفهان در سال ۱۳۵۵، حدود ۲ میلیون نفر بودهاست که با رشدی فزآینده به 9 میلیون نفر در سال ۱۳۹۵ رسیدهاست. شهرستان های پرجمعیت اطراف شهر اصفهان شامل نجفآباد، فلاورجان ،خمینیشهر، فولادشهر ،زرینشهر و شاهینشهر هستند که بررسی آمار جمعیتی استان طی بازهی زمانی ۱۳۵۵ تا ۱۳۹۵، نشان میدهد نرخ شهرنشینی در استان اصفهان به تبعیت از کشور از رشد چشمگیری برخوردار بودهاست و به پیروی از الگوی رشد جمعیتی در کشور در استان اصفهان نیز شهرنشینی با افزایش رشد مواجه بودهاست که این افزایش همراه با کاهش روند رشد روستانشینی در استان همراه بودهاست بهطوریکه از ۳۷ درصد در سال ۱۳۵۵ به ۱۲ درصد در سال ۱۳۹۵ رسیدهاست. در این رابطه باید گفت گسترش محدودهی شهرها، تبدیل روستاها به شهر و ایجاد شهرهای نو موجب تغییرات گستردهای طی ۶۰ سال گذشته در نظام سکونتگاهی استان اصفهان شدهاست.
منابع طبیعی و محیطزیست
حدود ۳۳ درصد از مساحت استان را بیابان تشکیل میدهد و ۱۰ درصد از بیابانهای ایران در استان اصفهان است که بخش اعظم آن را شهرستانهای شهرضا، نائین، ورزنه، نجف آباد، اردستان، نطنز، آران و بیدگل، کاشان، خمینیشهر و اصفهان شامل میشود. البته بخشهای از این استان کوهستانی بوده و دارای آب و هوای معتدل است. از مهمترین شهرستانهای کوهستانی این ناحیه میتوان به شهرستان گلپایگان، خوانسار، فریدن، فریدونشهر، سمیرم، دهاقان، چادگان، تیران، کرون، بویین و میاندشت اشاره کرد. مساحت جنگلهای استان ۴۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۳۴۷ هزار هکتار آن اعم از بیابانی و غیربیابانی دستکاشت است و مابقی یعنی ۶۵ هزار هکتار جنگلهای زاگرس هستند.
حوضههای آبریز استان اصفهان شامل حوضههای آبریز کارون، گاوخونی، دریاچهی نمک، کویر ریگ زرین و کویر مرکزی است (دو حوضهی آبریز ابرقو-سیرجان و مهارلو–بختگان وسعت بسیار ناچیزی را از استان به خود اختصاص میدهند). بر اساس اطلاعات موجود، ۷ رود دائمی (مرغاب کرون، زایندهرود، ماربر، گلپایگان، آب ونک، وهرگان، گوکان و سمیرم)، ۲۱۸ رود فصلی، ۸٬۸۱۶ چشمه، تعداد ۴۷٬۸۴۷ چاه عمیق و نیمهعمیق مجاز، تعداد ۴٬۰۵۱ رشته قنات و ۷ سد شامل یک سد بتنی (سد زایندهرود) و ۶ سد خاکی (حنا، کمانه، خمیران، آغچه، قرهقاچ و گلپایگان) در استان اصفهان وجود دارد….
- فهرست مطالب
- مقدمه. 3
- جمعیت… 3
- منابع طبیعی و محیطزیست… 4
- کشاورزی.. 5
- بهداشت و سلامت… 5
- میراث فرهنگی.. 6
- پوشش گیاهی.. 7
- گیاهان و جانوران. 7
- آبوهوا 7
- آلودگی خاک کشاورزی.. 8
- آلودگی هوا 8
- شهرها و شهرستانهای استان اصفهان. 9
- تاریخ و هنر. 9
- جمعیتشناسی.. 10
- نقاط و مکانهای جاذبه. 12
- اقتصاد. 13
- معدن. 13
- گردشگری.. 14
- کشاورزی.. 14
- آموزش عالی.. 16
- ترابری در استان اصفهان. 16
- مشاهیر. 17
- وجه تسمیه. 18
- منابع و مآخذ. 19
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 19 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net