مقدمه
ادبیات پایداری شاخهای از ادبیات است که تحت تأثیر شرایطی مانند اختناق، استبداد داخلی، جنگ، اشغال نظامی و سرکوب آزادیهای اجتماعی و قانون ستیزی و قانون گریزی و… نوشته میشود بهواسطه مضمون و درونمایهاش که ایستادگی در برابر جریانهای ضد آزادی و مبارزه بر علیه ظلم است، شناخته میشود. بیان دردمندی قشرهای ضعیف اجتماع که قربانی نظام استبدادی شدهاند، القای امید به ایستادگی برای رهایی، ارج نهادن به جانباختگان راه آزادی و نوید دادن پیروزی در آینده، از جمله مضمونهای مشترک در آثاری است که در دستهی ادبیات پایداری طبقهبندی میشوند. دغدغهی اصلی نویسندگان این آثار، بیهویت شدن نسلی است که منفعتطلبی و رفاه، او را از توجه به رنجهای مردم خود بازمیدارد. نویسندگان با دفاع از وطن و طرح نمادهای اسطوره ای برای بهتر شدن وضع کشور، تلاش میکنند. ادبیات پایداری، هم در قالب شعر و هم در قالب نثر ظهور و بروز مییابد.
این مقوله ادبی، بهعنوان بخشی از مبارزات آزادیخواهانه و جنبشهای مقاومت در آفریقا، آمریکای جنوبی و خاورمیانه ظهور یافت. در ادبیات پایداری بر اهمیت سیاسی ادبیات و نقش نویسنده یا هنرمند در شکلگیری و زنده نگهداشتن خاطرهی جنبشهای سیاسی تأکید میشود.
تفاوت ادبیات پایداری با ادبیات مقاومت
بر اساس فرهنگ نامه لغت مقاومت به معنای ایستادگی و پایداری به معنای مقاومت است، در واقع مقاومت واژه ای عربی است و در فرهنگ عرب استفاده میشود و واژه فارسی پایداری در ادبیات فارسی کاربرد مشابه آن را دارد.
محمدرضا سنگری نویسنده و پژوهشگر معاصر ادبیات آیینی ادعا میکند اصطلاح ادب المقاومه در دهه شصت در ایران کاربرد یافت و ادبیات پایداری، معادل فارسی آن نیز در این دوره به کار رفت. او معتقد است این عنوان نخستین بار در جریان مبارزات ضد استعماری مردم مغرب عربی به خصوص الجزایر رایج شد. سنگری اما اذعان دارد گرچه مفهوم پایداری در ابتدا معنایی کاملاً نزدیک و حتی مساوی با مقاومت داشت اما به تدریج با آن تفاوتهایی یافت.
ادبیات پایداری چیست؟
ادبیات پایداری عبارت است ازآثاری که تحت تاثیر شرایطی چون اختناق واستبداد داخلی، نبود آزادی فردی واجتماعی، قانون گریزی وقانون ستیزی با پایگاه های قدرت، غضب، قدرت وسرزمین و سرمایه های ملی وفردی و … شکل می گیرند. بنابراین جان مایه این آثار با بیداد داخلی یا تجاوز بیرونی از همه حوزه های سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و ایستادگی در برابر جریان ها ی ضد آزادی است.
پایداری یا مقاومت
مفهوم مقاومت، پایداری ودفاع، مفهومی عام در فرهنگ ملتها است. این مفهوم کاملاً ارزش تلقی می شود زیرا یک واکنش غیرارادی در برابر تهاجم است. ادبیاتی که زاییده مفهوم مقاومت…
- فهرست مطالب
- مقدمه. 3
- تفاوت ادبیات پایداری با ادبیات مقاومت… 3
- ادبیات پایداری چیست؟. 4
- پایداری یا مقاومت… 4
- ویژگیهای کلی ادبیات پایداری و مقاومت… 6
- ۱ـ بهرهگیری از نماد. 6
- ۲ـ چهره انسانی عام داشتن.. 6
- ۳ـ مشترکات ادبی، زبانی، فکری.. 6
- شاخصهای ادبیات مقاومت و پایداری.. 6
- ۱ـ ترسیم چهره رنج کشیده و مظلوم مردم. 7
- ۲ـ دعوت به مبارزه. 8
- ۳ـ بیان جنایتها و بیدادگریها 9
- ۴ـ توصیف و ستایش جانباختگان و شهیدان. 10
- ۵ـ القای امید به آینده و پیروزی موعود. 11
- ۶ـ ستایش آزادی و آزادگی.. 13
- ۷ـ ستایش سرزمین خود. 13
- ۸ـ طرح بیهویتی جامعه و تبعیدیان. 14
- ۹ـ طرح نمادهای اسطورهای ملی و تاریخی.. 15
- منابع و مآخذ. 16
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 16 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net