مقدمه
واژه نوجوان و بلوغ به گروه سنی 19-10 سال اطلاق میگردد و در واقع نوجوانی مرحله بلوغ جسمانی، روانی، اجتماعی و گذراز مرحله کودکی به بزرگسالی است که بلوغ جسمانی زودتر از بلوغ روانی و اجتماعی رخ میدهد و همزمان با شروع زندگی باروری، تواناییهای ذهنی و قابلیتهای شناختی و عاطفی آنها شکل میگیرد.
رشد جسمانی: رشد جسمانی در مراحل اولیه بلوغ به میزان بالایی میرسد و شامل مرحله ای است که از آن به عنوان جهش بلوغ نام برده میشود.
بحران دوران بلوغ چیست و چگونه بر آن پیروز شویم؟
برای نوجوان دوره نوجوانی بعنوان مرحله ای از زندگی، پدیده ای نوظهور است.
همیشه نوجوانی بعنوان دوره ای مستقل در مراحل زندگی انسان مطرح بوده است. گرچه آغاز نوجوانی بطور کامل مشخص نیست ولی عموماً شروع نوجوانی با پدیده بلوغ همزمان و خاتمه آن شروع دوره جوانی است. دوره ای که شخصی مسئولیت اعمال خود را میپذیرد. همان گونه که نوروز، روز نو است و خبر از روزهای دل انگیز و اتفاقات جدید دارد و شکوفههای نوروزی با شکوه و زیبایی ظاهر میشوند و به تدریج رشد کرده، تبدیل به میوه شده، رسیده و کامل میگردند.
نوجوانی و بلوغ نیز بهار زندگی است. بهاری که آغاز تغییر وتحولات جسمی– روحی در افراد است. هر فرد فقط یک بار بهار بلوغ را تجربه میکند.
تعریف بلوغ
فرآیند بلوغ یکی از پیچیده ترین دورههای زندگی و در عین حال لذت بخش ترین و دل انگیز ترین دوره زندگی هر فرد است. نوجوان در این دوره تمایلات و خواهشهای متضادی دارد. مثلا با این که میخواهد با دوستانش باشد. به تنها بودن نیز علاقمند است. در این دوره نوجوان نه کودک به حساب میآید و نه هنوز به درستی بالغ گردیده است ولی در مرز بین این دو مرحله ( کودکی و بزرگسالی ) قرار میگیرد.
ویژگیها و خصوصیات روانی در سالهالی اولیه نوجوانی:
۱- مرحله احساس هویت:
در این دوران فرد هویت فردی، اجتماعی خود را به دست میآورد.
بحران هویت یکی از بحرانهای خطرناک نوجوان است.
۲- تغییرات شدید وملموس جسمی، روحی و جنسی:
تغییرات ناگهانی ناشی از وضعیت جسمانی، تضادهای روحی و … موجب نگرانی در فرد میشود.
۳- رشد هیجانی و عاطفی:
در دختران نوجوان احساسات و عواطف متعدد و غیر قابل پیش بینی وجود دارد که گاه در تضاد با یکدیگرند و سبب نوسانات واضح خلقی میگردد.
صفات عاطفی و هیجانی دختران نوجوان را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
۱- زود رنجی
۲- نگرانی، ترس و وحشت
۳- حجب و حیا و شرم
۴- افکار رویایی، گوشه گیری، درون گرایی
۵- خود شیفتگی، خود آرایی، خود نمایی
۶- دوستی ومحبت
۷- خشم، ناسازگاری و پرخاشگری
۸- استقلال طلبی
۴- رشد اجتماعی:
دوره نوجوانی، دوره نوسانها، فعالیتها و رفتارهای هیجان انگیز در بعد اجتماعی است گرچه نوجوان به نظر بزرگسالان اهمیت میدهد. اما اندیشههای همسالان خود را به بزرگسالان ترجیح میدهد و سعی میکند در میان انها پذیرفته شده و نقش داشته باشد.
۱- رشد اخلاقی:
رشد اخلاقی با رشد اجتماعی ارتباط نزدیکی دارد و برای ادامه زندگی سالم و سازنده ضروری است، بطور معمول صفات اخلاقی مطلوب اکتسابی هستند.
انواع اختلالات روانی و رفتاری در نوجوانان
۱- رفتارهای ناهنجار اجتماعی:
خود سری و مخالفت با والدین، معلم و پزشک – عدم شرکت در رویدادهای خانوادگی و جدال با خواهران و برادران، ایجاد موانع در راه تحصیل، زندگی خانوادگی.
۲- افسردگی:
گوشه گیری و در خود فرو رفتن در سنین نوجوانی تا حدودی طبیعی است اما اگر از حد طبیعی تجاوز کند بعنوان اختلال افسردگی باید مورد توجه قرار گیرد.
افسردگی عبارت از بروز علائم افسردگی بیش از هفته ای ۳ بار و هر بار بیش از ۳ ساعت در نوجوانان بصورت غم واندوه، بیحوصلگی، بیقراری و اشکال درتمرکز میباشد. احساس بی علاقه گی نسبت به همه چیز، گریه کردنهای مکرر، لذت نبردن از زیباییهای زندگی و
با مشاوره روانپزشکی و درمانهای مختلف غیر داروئی و داروئی میتوان به آنها خانمه داد
۳- رفتارهای خشونت آمیز:
رفتارهای خطر آفرین در اثر مصرف مواد مخدر تشدید میشوند و منجر به حوادث مختلف مثل فقر و خودکشی، به خصوص در میان نوجوانان پسر میگردد.
۴- مشکلات تحصیلی:
دشواریهای روانی یا محیطی زمینه ساز این مشکلات هستند.
مدرسه هراسی، مدرسه گریزی و عدم پیشرفت تحصیلی نمونههایی از مشکلات تحصیلی هستند.
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf موجود هستند.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 12 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net