مقدمه
انقلاب اسلامی ایران یکی از بزرگترین حوادث نیمه دوم قرن بیستم میباشد، هیچ انقلابی در چهارچوب مرزهای ملی کشور مبدا انقلاب باقی نمیماند و انقلاب اسلامی ایران نیز از این قاعده مستثنی نبود. انقلاب اسلامی ایران کشورها و ملتهای فراوانی را تحت تاثیر خود قرار داد، که این تاثیرات فرصت ها و تهدیدهای فراوانی برای ایران به وجود آورد.
الف: تا پیش از این انقلاب، دیدگاه علمی غالب در زمینه ی انقلاب این بود که دستیابی به توسعه- که از اهداف انقلاب های معاصر است- با سکولاریزه شدن فرهنگی همراه است؛چنان که خانم هانا آرنت در کتاب انقلاب، یکی از ویژگیهای مرسوم انقلاب ها را دنیوی بودن آنها می داند. این در حالی بود که انقلابی در ایران شکل گرفت که خود در واکنش به سکولاریزه شدن جامعه به وقوع پیوسته و خواهان برپایی دولتی بر مبانی دینی بود. از این رو انقلاب اسلامی با ماهیت کاملاً دینی خود، اعتبار چنین نظریه هایی را خدشه دار کرد. این انقلاب ایدئولوژی انقلابی جدیدی را که شامل نقاط مثبت سایر ایدئولوژی های انقلابی معاصر نیز بود- یعنی مفاهیم استقلال، آزادی و عدالت اجتماعی را- در چارچوب حکومت دینی در دنیای مادیگرای معاصر مطرح نمود و بدین گونه، صاحب نظران پدیده ی انقلاب، دولتها و نخبگان سیاسی را غافلگیر کرد. در واقع، آنها تصور وقوع چنین انقلابی با این ماهیت و ایدئولوژی را نداشته؛آن هم در دنیایی که غالباً انقلاب های مارکسیستی یا لیبرال مسلک در آن روی می داد.
ب: انقلاب اسلامی از چند جنبه، انتقادات وارده بر مدرنیته را مورد تأیید قرار داده؛به گونهای که اندیشمندان پسامدرنیسم (6) آن را نشانهای بر عبور بشر از مدرنیسم به پسامدرنیسم دانستند. میشل فوکو، فیلسوف پست مدرن که در زمان وقوع انقلاب اسلامی به ایران سفر کرد و از نزدیک تحولات ایران را گزارش می نمود، مشاهدات خود از انقلاب ایران را تاییدی بر نگاههای جدید خود به تاریخ و قدرت قرار داد. از نظر او قدرت بر خلاف تصور همگان از بالا به پایین اعمال نمی شود و تنها در تسلیحات و نیروهای نظامی دولتها خلاصه نمی گردد، بلکه در همه ی اجزا و لایه های اجتماع گسترده و پراکنده است و به موقع، خود را آشکار می کند. به نظر وی، در مطالعه ی قدرت باید از الگوی هابز در کتاب لویاتان پرهیز کرد و پایه های تحلیل خود درباره ی قدرت را، بر مطالعه ی شیوه ها و تاکتیها استوار ساخت. بر اساس همین شیوه بود که امام خمینی (رحمه الله علیه) توانست این قدرت گسترده و پراکنده را در راستای انقلاب اسلامی بسیج نماید و برقدرتی تا دندان مسلّح پیروز شود. علاوه بر این انقلاب اسلامی بر خلاف روایت مدرنیته تأکید کرد که تاریخ، مسیری واحد و یکسان ندارد و این ایده که همه ی جوامع به سوی لیبرالیسم و دمکراسی غربی در حرکت اند- پنداری بیش نیست.
ج: به دلیل نقش مذهب در ایران و نیکاراگویه زمینه ظهور نسل جدیدی از نظریه های انقلاب فراهم شد، جک گلدستون (9) در دسته بندی نظریه های انقلاب در قرن بیستم از توالی سه نسل توصیفی، تعمیمی و ساختاری…
- فهرست مطالب و مندرجات
- مقدمه. 3
- مهمترین بازتاب انقلاب اسلامی ایران برقراری حکومت دینی تحت ولایت مطلقه فقیه است… 5
- بازتاب انقلاب اسلامی بر جهان اسلام. 5
- انقلاب اسلامی و احیای هویت امت اسلامی.. 7
- بازتاب انقلاب در جهان تشیع. 9
- بازتاب انقلاب اسلامی در میان شیعیان.. 11
- بازتاب انقلاب اسلامی ایران بر جنبش اسلامی در پاکستان.. 12
- دولت ضیاءالحق و واکنش به انقلاب اسلامی ایران.. 12
- الف) گروههای اهل تسنن: 14
- ۱. جماعت اسلامی.. 14
- ۲جمعیت علمای پاکستان.. 15
- ۳ سپاه صحابه پاکستان.. 15
- ب) گروههای شیعی.. 17
- تحلیلی بر بازتاب انقلاب اسلامی در لبنان، امتداد حزب الله.. 17
- انقلاب اسلامی و صحنه سیاسی لبنان.. 18
- الف. سیاست ها 18
- وسایل و استراتژی.. 23
- بازتاب انقلاب اسلامی ایران بر جریان بینالمللی نفت… 25
- نفت و انقلاب اسلامی ایران.. 25
- قطع صادرات نفت ایران، ضربه روانی به بازار. 25
- سیاستهای دولت انقلابی در قبال نفت… 26
- الف) سیاست دولت در قبال تولید نفت… 26
- ب) سیاست دولت انقلابی در قبال قیمت نفت… 27
- پیروزی انقلاب اسلامی و واکنش غرب… 29
- منابع: 31
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 32 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net