انسان و اخلاق در نظام اسلامی
نظام اخلاقى اسلام، مبتنى بر نوعى جهان بینى است که وجود خداوند را به عنوان مبداء و آفریننده موجودات و انسان را به عنوان موجودى وابسته و نیازمند به او معرفى مىکند. انسان در این بینش فقر محض است و نسبت به خداوند وجودى رابطى بیش ندارد. خداوند در قرآن مىفرماید: یا ایها الناس انتم الفقراء الى الله و الله هو الغنى الحمید. [1] اى مردم شما نیازمندان به خدا هستید و فقط خداوند بىنیاز و ستوده است.
طبیعى است این نظام براى آنکه سیرش مبتنى بر حقایق و هماهنگ با واقعیتها و برکنار از اوهام و تخیلات باشد ناگزیر است رابطهء عبودیت و ربوبیت فوق را مورد توجه قرار دهد و براساس این اصل و با ملاحظهء آن برنامه ریزى کند.
البته باید توجه داشت آنچه در بالا گفتیم از ویژگیهاى انسان نیست؛ بلکه تمام موجودات بدون استثنا نسبت به خداوند از چنین موقعیتى برخوردار بوده و به تمام معنى وابستهاند و از اعماق هستى نیازمند به خداوند؛ ولى، از آنجا که ما دربارهء نظام اخلاقى بحث مىکنیم؛ صرفاً، از وابستگى انسان یاد کردیم.
با توجه به این وابستگى عمومى به این نتیجهء روشن دست پیدا مىکنیم که هر گاه انسان در اشیاء دخالت و تصرف مىکند و از آنها بهرهمند مىشود باید بداند که در ملک خداوند تصرف کرده است. البته ما منکر این نیستیم که انسان بیک لحاظ و در یک مرتبه در ملک خود تصرف مىکند؛ حال یا در ملک تکوینى خود مثل اعضاى بدنش و یاد در ملک تشریعى و اعتبارى خود مثل اشیاء خارجى که براساس قرار و قانون، ملک او شمرده مىشوند؛ ولى، از این حقیقت نباید غافل شد که همه اینها نهایتاً و در یک مرحلهء عالیتر مربوط به خداوند بوده و مالک حقیقى همه اشیاء، او است.
حفظ این رابطه، نتیجه دیگرى نیز بدنبال دارد و ما را بر آن مىدارد تا حتى اگر کارى را فرض کنیم که به نفع زندگى دنیوى انسان نباشد و خود بخود در سعادت اخروى وى نیز تاءثیرى نداشته باشد؛ ولى، معالوصف، همین کار غیر مفید و بىخاصیت، مورد امر خداوند قرار گیرد که باید آن را انجام دهى ما را بر آن مىدارد که حتى اطاعت امر خداوند را در چنین مواردى نیز لازم بدانیم…
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 5 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net