اطلاق یا نسبیت اخلاق از نگاه مفسران
یکى از مباحث مهم و در عین حال جدید فلسفه اخلاق، مسأله نسبیت اخلاق است. این بحث با توجه به اهمیت و کاربرد فراوانى که دارد، توجه بسیارى از فیلسوفان اخلاق را به خود جلب کرده و دیدگاههاى گوناگون درباره آن ابراز شده است:
گروهى اخلاق را نسبى مىدانند و همه آیینها، ضوابط و معیارهاى اخلاقى را با توجه به گوناگونى افراد یک جامعه و تنوع فرهنگها و جامعهها، متغیر و متفاوت مىشناسند. این عده به دو دسته تقسیم مىشوند:
الف: برخى اخلاق را تا آنجا نسبى و متغیر مىشناسند که براى هر فرد، ملاکى ویژه و به تعداد انسانها نظریه اخلاقى معتقدند.
(هابز) براى نخستین بار اظهار داشت که هر کس آنچه را به مذاق خویش مطبوع مىبیند، خوب مىنامد، و آنچه را ناپسند و نامطبوع است، در شمار بدیها مىآورد. و از آن جهت که افراد از طبیعت و سرشتى یکسان برخوردار نیستند و طبیعت هر یک با دیگرى متفاوت است، در ملاکها و تشخیصهاى مشترک میان نیک و بد اختلاف پیدا مىکنند.
ب: برخى دیگر، نسبیت اخلاق را بر اساس تمدنها، فرهنگها و گروههاى اجتماعى بزرگ دانستهاند. این مفهوم از نسبیت را (وستر مارک) در کتاب خود با نام (نسبیت اخلاقى) مطرح کرده است. [1]
نحلههاى فلسفى بسیارى چون اگزیستانسیالیسم، مارکسیسم، پراگماتیسم و پوزیتیویسم منطقى، نسبیت اخلاق را باور دارند. آنها مىگویند: اخلاق و ارزشهاى اخلاقى هیچ واقعیت و ریشه ثابتى ندارند، زیرا اخلاق، شناخت مجردى است که به تدریج از ناحیه نوع تربیت و محیط در وجود انسان شکل مىگیرد، از همین رو ارزشهاى اخلاقى به پیروى از ملتها و زمانها و مکانها، تنوع و گوناگونى پیدا مىکند، تا آن جا که چیزى را که گروهى خوب مىدانند، عدهاى دیگر بد و شرّ مىشمارند.
عدهاى دیگر از فلاسفه اخلاق، معتقد به اطلاق و ثبات اخلاق هستند و نظریه نسبیت را به کلى باطل مىدانند. برابر این دیدگاه، برخى اصول اخلاقى، مانند حسن عدل و قبح ظلم، همگانى، عام و ثابتند و هیچ گاه دگرگونى نمىپذیرند…
- فهرست مطالب
- دیدگاه مفسران. 4
- نسبیت اخلاق از دیدگاه فخر رازى.. 5
- نسبیت اخلاق در نگاه رشید رضا 7
- دیدگاه سید قطب… 9
- نسبیت اخلاق از منظر المیزان. 11
- پى نوشت… 19
- منابع و مآخذ. 19
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 19 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net