احساس کهترى و پیامدهاى آن
چکیده
«احساس کهترى» از جمله احساسهایى است که تقریبا تمامى افراد با شدت و ضعف، با آن درگیرند.این احساس از یک سو، گرانبهاترین انگیزهاى است که انسان را وادار مىکند تا به تکامل خویش و راهکارهاى رسیدن به کمال بیندیشد تا آنجا که مبناى حرکت و موجب گذر از کهترى به مهترى مىگردد و از سوى دیگر، مىتواند نقشى مخرب و ویرانگر داشته باشد و به صورتى دردناک در وجود فرد رسوخ یابد و به جاى حرکت و گذر به مهترى، موجب رفتارهاى نامطلوب و غیرعادى شود.احساس کهترى همچون سکه دورویى است که یک روى آن ارجمندى انسان را در پى دارد و روى دیگرش سقوط او را.بنابراین، موفقیت و عدم موفقیت انسان وابسته به چگونگى مواجهه با احساس کهترى است.
اما از آنجا که همه افراد از عزت نفس بالایى برخوردار نیستند، در مواجهه با احساس کهترى اقدام به جبران کاذب یا انحرافى مىنمایند.مکانیزم فرار از واقعیت و روىآوردن به خیالات، گریز از مسؤولیت، خودنمایى و ریاکارى، جلب توجه، ترور شخصیت، تخریب دیگران و استفاده از غیبت – تهمت، استهزاء و…، روى آوردن به لذات موقت و مواد مخدر، روشنفکرنمایى و هویتباختگى، شبههافکنى و سنتشکنى و ریاستطلبى نمونههایى از جبران کاذب به شمار مىآیند.
تحلیل مفهومى احساس کهترى
اصطلاحاتى نظیر «حس حقارت» و یا «خود کمبینى» و حتى «حس پستى» و نظایر آن، که در برخى از نوشتهها به چشم مىخورد بار معنایى منفى دارد و در آنها هیچ جنبه مثبتى لحاظ نمىگردد.بر خلاف واژه «کهترى» که در آن فقط بار معنایى منفى لحاظ نشده است. بدینروى، هم مىتواند مخرب و ویرانگر باشد، هم مىتواند محرک و سازنده.علاوه بر این، هیچ اصطلاح و تعبیرى نمىتواند بهتر و دقیقتر از اصطلاح «احساس کهترى» که تمام خصوصیات لغوى اصطلاح خارجى Inferiority Feeling را دربردارد، با مفهوم اصلى مطابقت داشته باشد.
Reber,1985 و A. M.Alhefny,1994 معتقدند که احساسکهترىاحساس ضعف و ناتوانىاى است که از کودکى با فرد همراه است و با نقص بدنى یا روانى تشدید مىگردد و فرد را دچار یاس و ناکامى مىسازد. (1)
ریموند (J. Raymond, 1985) آدلر (A.Adler,1927) و برخى دیگر از روانشناسان احساس کهترى را گرانبهاترین انگیزهاى مىدانند که انسان را وامىدارد تا به تکامل خویش بپردازد. (2)…
- فهرست مطالب
- چکیده. 3
- تحلیل مفهومى احساس کهترى.. 3
- تواضع، اعتماد به نفس…. 5
- کهترى ذاتى.. 6
- کهترى عرضى (مثبت) 7
- کهترى مرضى (منفى) 8
- عوامل ایجادکننده احساس کهترى.. 8
- الف – معلولیتهاى جسمى.. 8
- ب – عوامل خانوادگى.. 9
- ج – عوامل تربیتى.. 9
- دروغگویى – حقارت… 11
- د – فقدان روابط اجتماعى.. 12
- – تقابل مصالح شخصى با مصالح جمعى.. 13
- پیامدهاى احساس کهترى.. 14
- الف – گریز از مسؤولیت… 14
- ب – جبران خیالى.. 14
- ج – کتمان کهترى و خودنمایى.. 15
- د – تخریب دیگران و استفاده از اصل نسبیت… 16
- و – روشنفکرنمایى و هویتباختگى.. 17
- پىنوشتها: 21
- منابع و مآخذ. 23
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 23 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net