آثار و فواید دوستی
دوست همدم تنهاییهای انسان، شریک غمها و شادیها، بازوی یاری رسان در نیازمندیها، تکیه گاه انسان در مشکلات و گرفتاریها و مشاور خیرخواه در لحظات تردید و ابهام است. بعضی از مردم به خاطر خصلتهای خودخواهانه یا توقعات بالا، تنگ نظری یا سختگیری یا دلایل دیگر نمیتوانند برای خود دوستی برگزینند و از تنهایی درآیند، به تعبیر مولا امیر المؤمنین(ع) این مسئله نوعی ناتوانی و بی دست و پایی است.
هم دوست یافتن هنر است و هم دوست نگه داشتن و هم دوستیهای تعطیل شده و به هم خورده را دوباره پیوند زدن و بر قرار ساختن( ). حضرت علی(ع) میفرمایند: ناتوانترین مردم کسی است که از دوست یابی ناتوان باشد، ناتوانتر از او کسی است که دوستان یافته را از دست بدهد و قدرت حفظ آنها را نداشته باشد( ). همرنگ و همانند: دوستان هر کس مبنای قضاوت دیگران نسبت به اخلاق و شخصیت و اخلاق اوست. به علاوه تأثیرپذیری انسان از دوستان خود چه در سنین کودکی و چه جوانی و چه میان سالی، بسیار زیاد است از این رو دقت در گزینش «دوست موافق» به سلامت اخلاقی و رفتاری انسان کمک میکند. دوست شایسته در منابع دینی: در اینکه دوست خوب کیست و با چه کسانی باید دوستی و مودت داشت و از معاشرت و همنشینی چه کسانی باید پرهیز کرد، احادیث بسیاری است.
به عنوان نمونه در روایتی آمده است که امام حسن مجتبی(ع) وقتی در بستر بیماری افتاده بودند و آن مسمومیت به شهادت ایشان منجر شد، در دیداری که با جناده، یکی از اصحاب خود داشتند، به جناده این چنین توصیه کردند که با کسی همنشینی و مصاحبت و دوستی کن که: 1- هر گاه با او همنشین شدی مایه آراستگی تو باشد. 2- آنگاه که خدمتش کنی تو را نگهبان باشد. 3- هر گاه از او یاری خواستی کمکت کند. 4- اگر سخن گفتی، تو را تصدیق کند. 5- اگر بر دشمن حمله بردی، قدرت و صولت تو را بیفزاید. 6- اگر دستت را به فضل و نیکی دراز کردی، او هم دست، پیش آورد. 7- اگر چیزی از او طلبیدی، عطا کند. 8- اگر در تو (و زندگیت) مشکلی پدید آمد، آن را بر طرف سازد. 9- اگر از تو نیکی دید آن را به حساب آورد. 10- اگر تو ساکت بودی و (چیزی نخواستی) او آغاز کند (و نیازت را بر طرف سازد).
اینها اوصاف کسی است که شایسته رفاقت و دوستی از دیدگاه امام مجتبی(ع) است. از اینها بر میآید که آیین دوستی فداکاری و خدمت کردن و از سوی دیگر اگر در سخنان ائمه از دوستی با بعضی از افراد نهی شده آنها نیز به عنوان صاحبان رفتار ناپسند محسوب میشوند که در قلمرو آیین دوستی نمیگنجد. از قبیل: عیب جویی،…
قسمتهایی از این مقاله حذف شده و نسخه کامل آن فقط در فایلهای word و Pdf قابل دانلود است.
لطفا برای دریافت نسخه کامل این مقاله فایلهای word و pdf را دانلود نمائید.
با خرید این محصول فایل word و PDF مربوط به این مقاله را دریافت خواهید کرد.
لینک دانلود بیدرنگ پس از پرداخت نمایش داده شده و فایل فشرده مربوط به این مقاله آماده دانلود خواهد بود.
تعداد صفحات: 6 صفحه | حجم فایل: کمتر از 1 مگابایت | فونت استفاده شده: B Zar | به همراه صفحه اول
رمز فایل فشرده: www.4goush.net